nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerb író írt könyvet a magyar kultúráról

Alig tudunk valamit a szomszéd kis népek kultúrájáról; ezt a hiányt pótolhatja ez a rövid áttekintés – vallja Sava Babic író.

MTI | 2010. május 31.
|  

Alig tudunk valamit a szomszéd kis népek kultúrájáról; ezt a hiányt pótolhatja ez a rövid áttekintés – mondta Sava Babic vajdasági szerb író, műfordító Magyar civilizáció című könyve harmadik kiadásának bemutatóján Belgrádban.

Az alig több mint 160 oldalas könyv tömör összefoglalót ad a magyar történelem jelentősebb eseményeiről, bemutatja a magyar irodalom és zeneművészet nagyjait, a magyar nyelv fejlődését.

„A szerbek nem ismerik Magyarországot, a magyarokat, a magyar kultúrát, de ugyanúgy a román és a bolgár kultúrát sem. Akárcsak a magyarokat, csak a nagy népek érdeklik őket, és közben a szomszéd kis népekről alig tudunk valamit” – jelentette ki Sava Babic a csütörtök esti könyvbemutató után magyar újságíróknak. Hozzátette: könyve betöltheti ezt az űrt, pótlás lehet azoknak, akik szeretnének valamivel többet tudni a magyarokról. A palicsi születésű szerző könyvét többek között Svetozar Ciplic, a szerb kormány emberi jogi és kisebbségügyi minisztere méltatta.

A 76 éves Sava Babic saját írásai mellett több mint száz magyar irodalmi művet ültetett át szerb nyelvre, többek között Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Örkény István, Déry Tibor, Esterházy Péter munkáit. Hamvas Béla minden ismert művét lefordította, köztük akadt olyan, amely úgy jelent meg szerbül, hogy magyarul még ki sem adták.

Sava Babic nevéhez fűződik a magyar nyelv és irodalom tanszék létrehozása a belgrádi egyetemen, ahol – az újvidéki egyetemen eltöltött csaknem húsz év után – 1999-es nyugdíjazásáig oktatott. A szerb író, költő, műfordítót három éve a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X