nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szentté avatták a nyelvújítót

II. Petar Petrović Njegoš montenegrói püspök-fejedelem-írót nyelvújítóként is számon tartják: most szentté is avatták.

MTI | 2013. május 22.
|  

Szentté avatta Petar Petrović Njegoš 19. századi író-államfőt a montenegrói-tengermelléki püspök. A püspökségben május 19. már az új szent ünnepe. A szerb pravoszláv egyház hétfőn kezdődő májusi tanácsán döntenek arról, hogy össz-szerbiai pravoszláv szent lesz-e a délszláv polihisztorból.

II. Petar Petrović Njegoš montenegrói püspök-fejedelem-írót nyelvújítóként is számon tartják. Irodalmi jelentőségét nem csak Montenegróban, de az egész volt Jugoszlávia területén elismerik. Legjelentősebb műve a Hegyek koszorúja (Gorski vijenac) című drámai költemény, amelyben Montenegró törökbarát erőinek kiűzéséről ír. Metropolitaként megújította az egyházat és elválasztotta a világi hatalomtól.

Petar Petrović Njegoš szentté avatását a róla készült ikon kiállításával kezdték egy ünnepi mise keretében a cetinjei templomban. Az új szent ünnepét május 19-ében állapította meg Amfilohije montenegrói-tengermelléki metropolita. Mindkét lépés Njegoš összpravoszláv kanonizációját készíti elő. A metropolita szerint Njegoš egész életét a hit védelmének szentelte. Szentté avatását már 1855-ben kezdeményezték, amikor földi maradványait a Lovcen mitikus hegyére szállították, ahol mauzóleumot állítottak neki, akkor azonban nem sikerült elfogadtatni a szentet a szerb pravoszláv egyház vezetőivel.

A szerb pravoszláv egyház szokásai szerint először helyi, püspökségi szinten avatnak valakit szentté, ezt a döntést kanonizálhatja az egész szerb pravoszláv egyház. A szerb pravoszláv egyház gyűlése hétfőn kezdődik és június 3-áig tart, akkor döntenek arról, hogy a teljes szerb pravoszláv egyház is szentnek tekinti-e Petar Petrović Njegošt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X