nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerb búcsú Szentendrén

Az Úr Színváltozása ünnepén, az ortodox naptár szerinti augusztus 19-én, csütörtökön tartják a híres szerb búcsút Szentendrén.

MTI | 2010. augusztus 19.
|  

Helyszíne a Preobrazsenszka templom, amelyet az ott található Istenszülő(Mária)-ikon tett zarándokhellyé. A több mint háromszáz éves hagyományra visszatekintő szentendrei búcsún az egyházi ünnep mellett az új szőlő megszentelése is fontos esemény, hiszen ettől függ a bő termés.

Nem csak a magyarországi szerbség számára jelentős ez a búcsú, Szerbiából, Horvátországból is érkeznek ilyenkor vendégek – mondta el az MTI-nek Margaritovits Milenko, a szentendrei szerb kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese.

Az ünnep a délelőtti nagymisével kezdődik, majd a szentendrei szerb családok vendégül látják a távolról érkezőket. A délutáni vecsernyét követően a templom kertjében megkezdődik a tánc a szerb zenekarok muzsikájára, hogy azután a menet a zenészek vezetésével elinduljon Szentendre Főterére.

A kereszt körbetáncolása után idén a Vujicsics együttes háromnegyedórás koncertje kezdődik 8 órakor a Lázár cár téren, 9 órától pedig a lórévi Selo zenekar muzsikál a kólóhoz egészen hajnalig.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X