nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Székely lap a székelyeknek hetvenezer példányban

Elsősorban az autonómiatörekvéseket népszerűsíti, a magyarság által többségben lakott Székelyföldet érintő, a romániai közigazgatási átalakítási terveket értékelő írásokat, dokumentumokat tartalmazza a Székely Nép című újság, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) jelentetett meg hetvenezer példányban – mondta kedden az MTI-nek Bíró Zsolt, a lap főszerkesztője.

MTI | 2011. október 26.
|  

Elmondta: a szervezet jelenteti meg a negyedévesre tervezett lapot, amelynek felelős kiadója Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Bíró Zsolt, aki az SZNT alelnöke és a szervezet marosszéki  elnöke, emlékeztetett: tavaly november 19-én, amikor a Székely Nemzeti Tanács a magyar Országházban rendezett ünnepi ülést, megjelentette abból az alkalomból a Székely Nép első, ünnepi számát, mégpedig ötezer példányban. Azután fogant meg az ötlet, hogy e kiadványt a továbbiakban is rendszeresen kellene szerkeszteni és megjelentetni, mégpedig minél nagyobb példányszámban.

Így ez a mostani, második szám tizenkét oldalas lett, hetvenezer példányban jelenik meg, vagyis gyakorlatilag minden második-harmadik székely háztartásba eljut – mondta az MTI-nek a főszerkesztő. Negyedéves lappá szeretnék változtatni, a következő szám januárban vagy februárban látna napvilágot.

Ennek a mostani számnak az ad különleges jelentőséget – mondta Bíró Zsolt –, hogy ismét terítékre került a „romániai regionális újrafelosztás”, amelyet a román kormánypárt és Traian Basescu államfő szeretne keresztülvinni a törvényhozó testületben. (Erről is folyik immár több hete az egyeztetés és vita a román kormánykoalícióban, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség – RMDSZ – maga is szeretné megakadályozni a magyarság számára hátrányos régió-átalakítást, a tud.).

„Fontosnak tartjuk, hogy Székelyföld ne essen áldozatául ennek a közigazgatási reformnak. A mostani lapszám ezért főleg a régióátszervezés témáját boncolgató írásokat, az ezzel kapcsolatos SZNT-dokumentumokat is tartalmazza” – közölte a lap főszerkesztője. A most kiadott lapszámnak már az első oldalán olvasható a tiltakozás Románia tervezett közigazgatási felosztása ellen, sikerült Székelyföld térképét színesben kinyomtatni – tette hozzá. Található benne egy Kövér László-interjú is, és olvasható Izsák Balázs tanulmánya Európai autonómiák és Székelyföld önrendelkezése címmel.

Mint a főszerkesztő elmondta, az SZNT saját erőből, vagyis települési küldöttein keresztül oldja meg a terjesztést (e szervezet nincs bejegyezve, emiatt nincs a megszokott értelemben vett „tagsága”, hanem „közképviseletként” a minden egyes településen megválasztott küldöttek jelentik személyi bázisát).

Bíró Zsolt szerint az SZNT-nek minden egyes székelyföldi településen van küldötte, számuk a lakosság számától függ: ahol háromezer alatti a lakosság létszáma, ott egy, ahol pedig ennél többen laknak, ott több küldött tevékenykedik, mégpedig háromezer lakosonként egy-egy. Ők szervezik meg, hogy a lap eljusson a székely családokhoz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X