nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ET előtt a székely autonómia ügye

A nemzetközi szervezetek figyelme arra késztetheti Romániát, hogy ne hajtson végre vállalt kötelezettségeit sértő közigazgatási átszervezést.

MTI | 2014. július 13.
|  

Az Európa Tanács (ET) keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának bürója megbízta a Kongresszus monitoring-bizottságát, hogy tárgyalja meg a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak ügyét, ugyanakkor levélben kérte fel Románia illetékes miniszterét, hogy fejtse ki a kormány álláspontját – közölte csütörtökön a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott közlemény szerint az ET tanácsadó testülete azt követően döntött így, hogy sorra érkeztek Strasbourgba a székelyföldi önkormányzatoktól az SZNT felhívására elfogadott autonómiapárti határozatok.

Az SZNT februárban intézett felhívást a Székelyföld 153 önkormányzatához, hogy határozatban nyilvánítsák ki az autonómia iránti igényüket, és azt, hogy egyetlen, különálló közigazgatási egységhez akarnak tartozni. A területi autonómiát célzó határozattervezet azt is tartalmazza, hogy ez a közigazgatási egység viselje a Székelyföld nevet, sarkalatos törvény szavatolja számára az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett legyen hivatalos nyelv a magyar. A székelyföldi megyék prefektusai (kormánymegbízottjai) törvénytelennek nevezték az SZNT felhívására elfogadott autonómiapárti önkormányzati határozatokat, illetve megtámadták azokat a közigazgatási bíróságon.

Az SZNT csütörtöki közleménye szerint Gyergyószentmiklós és Makfalva polgármestere elutazott a monitoring-bizottság július 3-i ülésére a moldovai Chişinauba, hogy ott szóban is tájékoztassák a testületet a Romániában küszöbön álló közigazgatási átalakítás veszélyeiről. Ugyanakkor Tamás Sándor Kovászna megye közgyűlésének elnöke és Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere közös levélben fordultak a monitoring bizottság elnökéhez, amelyben azt kérték: a bizottság legközelebbi kihelyezett ülését tartsa Sepsiszentgyörgyön, hogy legyen lehetőségük a helyszínen tájékozódni. A monitoring-bizottság elnöke úgy döntött, hogy ezekre való tekintettel a témát a következő ülésre halasztja, amelyre hivatalos meghívót küldenek majd az érintetteknek is – tudatta az SZNT sajtószolgálata.

Az SZNT szerint a nemzetközi szervezetek figyelme arra késztetheti Romániát, hogy ne hajtson végre vállalt kötelezettségeit sértő közigazgatási átszervezést. A szervezet arra is figyelmeztet, hogy a nemzetközi fórumok további fellépése nagy mértékben függ attól, hogy a közeljövőben még hány határozatot kapnak kézhez, ezért a kérdés haladéktalan napirendre tűzésére kérte fel azokat a székelyföldi önkormányzatokat, amelyek még nem fogadtak el autonómiapárti határozatot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X