nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Százezer ingyenes gyermekkönyv az olvasás megkedveltetésére

KönyvKaland néven indult el Magyarországon a Passion to Read nemzetközi olvasás-népszerűsítési projekt. A Kányádi Sándor és Halász Judit fővédnökségével zajló program keretében a szervezők többek között százezer, erre az alkalomra írt, névre szóló könyvet osztanak ki 3-9 éveseknek.

MTI | 2011. december 1.
|  

A nemzetközi projekt legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekekkel megkedveltesse az olvasás világát, egyben azonban az egész társadalom figyelmét fel kívánja hívni az olvasás mint kommunikációs eszköz fontosságára – mondta el a KönyvKaland szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Antonio de Carvalho projektvezető.

A portugál szakember hozzátette, a nonprofit program központi elemei a névre szóló gyerekkönyvek, melyek főhősei az előzetes regisztráció után – egy különleges nyomdatechnológiának köszönhetően – a megajándékozott gyerekek nevét viselik. A projektet a svéd Libellus Kiadó finanszírozza szponzori szerződések segítségével.

Mint az MTI-nek elmondta, a nemzetközi kezdeményezés Portugália, Spanyolország és Svédország után jutott el Magyarországra.

Antonio de Carvalho hangsúlyozta: a program minden országban helyi partnerintézményekkel, szerzőkkel zajlik, Magyarországon Berg Judit, Lackfi János, Kiss Ottó, Varró Dániel, Both Gabi és Dávid Ádám írók, valamint Gévai Csilla, Molnár Jacqueline, Vékony Andrea, Maros Krisztina, Takács Mari és Cserháti Hajnalka illusztrátorok alkottak új műveket a KönyvKaland számára.

Vida Virág sajtófőnök beszámolója szerint a hazánkban Kányádi Sándor és Halász Judit fővédnökségével meghirdetett projekt keretében 2012 februárja és májusa között zajlik majd a százezer ingyenes könyvcsomag kiosztása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével kiválasztott iskolákban, valamint olyan kulturális intézményekben, mint a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

A programhoz országos szépirodalmi és illusztrációs pályázat is kapcsolódik: a részt vevő gyerekek műfaji megkötések nélkül beküldhetik irodalmi alkotásaikat, illetve Kányádi Sándor húsz kiválasztott gyerekversére készített illusztrációikat. Mint Vida Virág elárulta, terveik szerint a legjobb rajzokat a Kányádi-versekkel együtt kötetben is megjelentetik.

Gulyás Gábor, a sajtótájékoztatónak helyet adó Műcsarnok vezetője úgy vélte, nehéz túlhangsúlyozni az olvasás világát népszerűsítő kezdeményezés fontosságát. Az igazgató elmondása szerint a Műcsarnok múzeumpedagógiai foglalkozásai keretében osztja majd ki az intézménybe kerülő gyermekkönyveket.

A szervezők reményei szerint a jövőben is folytatódó KönyvKalandhoz már az első projekt során számos egyéb program kapcsolódik majd, melyekről a www.konyvkaland.hu honlap nyújt részletes információkat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X