nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erősítik a Jobbik mozgalmi jellegét
Szaporodnak a rovásírásos helységnévtáblák

Újra tüntetésekre készül a Jobbik, egyebek között azért, mert a Fidesz „elsikkasztotta az alkotmányozást” – mondta Vona Gábor kedden este Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartott demonstráción. Nem támogatnak olyan alkotmányt, amely eltér a Szent Korona-tantól, viszont jövőre 100 településen helyeznek el hivatalosan székely rovásírásos helységnévtáblákat.

MTI | 2010. november 17.
|  

A Jobbik tüntetésén – amelyet Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulóján rendeztek a Kossuth Lajos téri Károlyi Mihály szobornál – a pártelnök elmondta: „jelenleg nincs demokrácia az országban”, amit jól jelez, hogy egy újabb törvény szerint idegen rendőrök is bevethetőek lesznek Magyarországon, illetve az is, hogy nem támogatták a Jobbik törvényjavaslatait.

Vona Gábor hangsúlyozta: „az utca a miénk volt és a miénk is marad”, és úgy vélte, hogy Orbán Viktor kormányfőnek nem a Magyar Nemzeti Gárdát kéne üldöznie, hanem Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt börtönbe juttatnia.

Szegedi Csanád alelnök, a párt EP-képviselője azt hangoztatta, hogy a párt képviselői kiléptek az alkotmányozásból, mert nem támogatnak olyan alkotmányt, amely eltér a Szent Korona-tantól.

Mint bejelentette: újra megerősítik a párt mozgalmi jellegét, amelynek keretei között jövőre 100 településen helyeznek el hivatalosan székely rovásírásos helységneveket.

Gaudi-Nagy Tamás, a párt országgyűlési képviselője a több száz fős tömeg előtt arról beszélt, hogy a Jobbik javaslatiból csak hármat fogadott el a kormány, viszont 24-et „lesöpörtek”. Szerinte a kormány egy „alsóházi játékszerré silányította az alkotmányozást”.

Hozzátette, hogy élni fognak az ellenállás jogával és szembe mennek ezzel az új alkotmánnyal. „Nem fognak palesztinokká tenni minket a saját hazánkban” – hangoztatta.

A rendezvényen felszólalt még Volner János frakcióvezető és Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes is.

A felszólalók kivétel nélkül kinyilvánították, hogy továbbra is követelik Károlyi Mihály szobrának eltávolítását, illetve nehezményezték, hogy Horthy Miklósnak nincsen szobra.

A tüntetés kezdete előtt a helyszínen megjelent egy középkorú nő, aki egy gyertyát próbált meggyújtani a szobornál, de a tömeg ebben megakadályozta. Később egy szál virágot próbált elhelyezni a szobornál Dániel Péter, az az ügyvéd, aki arról híresült el, hogy kaszinótojással kente össze a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Az ügyvédet végül a rendezvény biztonsági őrei vezették ki.

A szoborra egyébként a résztvevők egy táblát akasztottak azzal a szöveggel, hogy „Én felelek Trianonért!”, később pedig egy kipát tettek a fejére. A többször eltávolított és újra visszatett kipát – az MTI tudósítójának tapasztalata szerint – egyszer Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője helyezte Károlyi Mihály szobrának fejére.

A tüntetést a rendőrség biztosította, rendbontás nem volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X