nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aki magyar, velünk tart?

Vállalod vagy nem vállalod? Magyar vagy vagy nem? Vajdasági csiki-csuki a kisebbségi nemzeti tanácsok ügyében.

nyest.hu | 2009. szeptember 25.
|  

Alkotmányellenes vagy sem vállaltatni valakivel a nemzetiségét? Ezen a kérdésen rágódnak a vajdasági magyar pártok egy frissen elfogadott szerbiai törvény kapcsán. Az országban működő kisebbségi nemzeti tanácsokat ugyanis közvetlen választás útján tervezik megválasztani. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a választójoggal rendelkező vajdasági magyaroknak több mint fele külön névjegyzékre iratkozzon – magyarán nyilatkoztassa ki, hogy melyik nemzetiséghez tartozik, számol be a Vajdaság Ma hírportál.

„Nyolc civil szervezet és négy párt azt mondta a törvény elfogadása előtt, hogy nem ért egyet” – nyilatkozta Dr. Páll István, az egyik vajdasági párt, a VMDK (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége) elnöke. Az ellenzők fő aggálya, hogy a nemzeti hovatartozás kötelező kinyilvánítása alkotmányellenes.

Ezzel szemben a hasonló körülmények között született horvát törvény – magyarázza Páll István – másként oldja meg a kérdést. A már létező kisebbségi választási jegyzékről töröltetheti, vagy a jegyzékre felvétetheti magát, aki szeretné. Ebben az esetben tehát nem a nemzetiségi hovatartozásról, csupán a lista-tagságról kell nyilatkozniuk a választóknak.

A politikus szerint Szerbia sok tekintetben „nem egy demokratikus ország”, ezért a félelem attól, hogy a nemzetiség alapján összeállított lista netán hátrányos megkülönböztetéshez vezethet. Ahogy Páll István mondja: „Nekünk ezzel rossz tapasztalataink vannak.”

Információ
X