nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szakképesítés nélkül tanítanak

Az általános iskolai szaktanárok több mint felének nincs megfelelő képesítése Svédországban, a fizika- és a kémiaszakosoknak még a 15 százaléka sem felel meg az elvárásoknak – áll a svéd oktatási hivatal legfrissebb és eddig a legátfogóbb felmérésén alapuló jelentésében.

MTI | 2013. április 19.
|  

Nem sokkal jobb a helyzet a középiskolákban sem, azokban is sok az olyan pedagógus, aki híjával van a kielégítő szaktudásnak. A felmérés bő százezer tanárra terjedt ki. A legkirívóbb a helyzet fizikából: a fizikatanárok felének nincs semmiféle hivatalos végzettsége a tantárgyból, és csak 13 százalékuk bír azzal a minimális képzettséggel, amely tanításra jogosíthatja.

„Meglehetősen riasztó a helyzet, még annál is rosszabb, mint amilyenre számítottam” – idézte a The Local című svéd lap Lars Svenssont, a svéd tanárszakszervezet részéről. A svéd tanárok szerint szakmájuknak nincs kellő társadalmi becsülete, a természettudományokból magasan képzettek inkább más – mérnöki, orvosi – pályát választanak, mert sokkal magasabb fizetést kaphatnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X