nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sport: együtt vagy külön?

Jó dolog a gyereket beíratni egy sportegyesületbe, hadd mozogjon! Csak közben le ne romoljon a helyesírása!

nyest.hu | 2015. szeptember 17.
|  

 

A sport manapság egyre fontosabb az életünkben. A sportegyesületek is egyre fontosabbak az életünkben, hiszen sok helyütt csak az ő segítségükkel oldható meg a mindennapos testnevelés az iskolákban. Ha a gyerek nem akar focizni vagy kosarazni, érdemes körülnézni. Vannak ugyanis, akik a különleges sportegyesületeket szeretik. Nekik ajánlhatnánk egy egyesületet – könnyű szívvel mégsem ajánlhatjuk.

Sport: együtt vagy külön?
Forrás: W. N.

Mitől vízi vajon egy sportegyesület? Tán a Duna közepén van az edzőterem? Esetleg a víz alatt? Sajnos, nem erről van szó, pedig milyen érdekes lenne. Ebben az egyesületben öttusázni lehet, és vízi sportokat űzni. Viszont mivel a vízi sport jelzős szerkezetből egy újabb főnévvel összetett szót hozunk létre, az új alakulatot kötőjellel kellene írni: vízisport-egyesület.

Az öttusa írásmódja is érdekes a névben: az biztos, hogy nem öttusáról és sportegyesületről van szó, hanem olyan sportegyesületről, ahol öttusázni is lehet, sőt ez az egyik legfőbb sportág. Így a teljes név helyesen Csepeli Öttusa- és Vízisport-egyesületet lenne – csakhogy mind az öttusasportegyesület, mint az öttusaegyesület furán hangzik – utóbbira azért akad találat a neten, igaz, mindig hibásan, külön írva. De kit lepne meg ez azután, hogy azzal szembesül, hogy a sportág szövetsége is Magyar Öttusa Szövetségnek nevezi magát a helyes Magyar Öttusaszövetség helyett?

Helyesen: Öttusa-világbajnokság
Helyesen: Öttusa-világbajnokság
(Forrás: Wikimedia Commons / Magyar Posta)

De ne tántorítsanak el minket az ilyen apróságok, menjünk bátran sportolni ebbe az egyesületbe! Érdemes. Már csak azért is, hátha szembesülünk az egyesület nevének újabb és újabb (de véletlenül sem helyes) írásmódjával.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X