nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
SMS-ező birkák

Hamarosan SMS-ben figyelmeztethetik a birkák pásztorukat a farkasveszélyre egy svájci találmánynak köszönhetően.

MTI | 2012. augusztus 12.
|  

Jean-Marc Landry biológus olyan nyakörv kifejlesztésén fáradozik, amely figyeli a juh szívritmusát, és ha az tartósan szapora, vészjelzést küld a gazda telefonjára. A prototípusokat 12 birkán tesztelték, a farkasok szerepét két csehszlovák farkaskutya kapta. (Ez a fajta német juhász és farkas keveréke, így igencsak hasonlít a „valódi” farkasra.) Olyan jól tették dolgukat, hogy a birkák nyugalmi pulzusa - amely percenként 60-80 közötti - a háromszorosára szökött fel.


Svájcban egyre többször ér farkastámadás birkanyájat, és a túlélő juhok gyakran úgy elrohannak árkon-bokron-kerítésen átugorva, hogy kilométerekkel távolabb kerülnek elő. A farkasjelző juhnyakörvek iránt érdeklődik Franciaország és Norvégia is.

A nyakörvek gyártása várhatóan már az ősszel elkezdődik, és a tervek szerint háromszoros védelmi technika épül beléjük. Egyrészt mikrochippel riasztják a juhász mobiltelefonját, másrészt hanghatással és vegyszerpermettel riaszthatják el a támadó farkasokat - adta hírül a BBC hírportálján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X