nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sikeres az ingyenes tolmácsszolgáltatás

A regisztrált siketek és nagyothallók számára ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével.

MTI | 2015. október 24.
|  

Sikeresen zárult a videóalapú jelnyelvtolmácsolás tesztidőszaka, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) Kontakt Tolmácsszolgálatának szolgáltatása alapjaiban változtatja meg az érintettek mindennapi kommunikációját, önálló ügyintézését – közölte Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Sinosz szervezet elnöke egy szerdai budapesti rendezvényen, amelyen ismertették a most lezárult projekt eredményeit.

Az 540 millió forintos uniós támogatással elindított szolgáltatás lényege, hogy a regisztrált siketek és nagyothallók számára – egy mobilinternetezésre alkalmas tablet segítségével – ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével, akár vásárolnak, akár éppen hivatalban, orvosnál, fodrásznál, autószerelőnél járnak, ételt rendelnek vagy a gyermekük iskolai ügyeit kell intézniük. Az országos szintű szolgáltatást jelenleg 30 jeltolmács biztosítja, ők naponta 8-20 óra között, 2-3 órás váltásban segítenek a jelenleg több mint 1300 regisztrált siket vagy nagyothalló ügyfélnek.

Kósa Ádám EP-képviselő, a Fidesz-KDNP politikusa, aki maga is a jelnyelvi távtolmácsolási szolgáltatás segítségével vett részt a sajtótájékoztatón, arra hívta fel a figyelmet, hogy a hangzó nyelvi, jelnyelvi vagy írott, szöveges tolmácsolást is biztosító szolgáltatás nagyban segíti a siketek és nagyothallók társadalmi beilleszkedését, munkába állását, hiszen már nincs szükségük személyes tolmács jelenlétére.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kormány elkötelezettségét hangoztatta a kommunikációs akadálymentesítés terén, és azt mondta, a Kontakt további fejlesztésére és megerősítésére van szükség. Jelezte: a Miniszterelnökséggel „egy újabb uniós folytatáson” dolgoznak, mert mindenki meggyőződött arról, hogy a programot folytatni kell. Közölte azt is, a szolgáltatás további finanszírozása is biztosított.

Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő saját tapasztalatait ismertetve azt közölte, meg van elégedve a szolgáltatással, ugyanakkor kérdésre jelezte: a növekvő felhasználói igényekkel párhuzamosan a tolmácsok számát is növelni kell. Arra is felhívta a figyelmet, azok is tudják használni a szolgáltatást, akiknek nincs készülékük, mert több egészségügyi intézményben és húsznál több kormányablakban is kihelyeztek ilyen tableteket.

Sáfrány Margit, a Sinosz alelnökének tájékoztatása szerint a tesztidőszak 2014. márciusi kezdete óta az ügyfélszámuk 1300 fölé nőtt, illetve továbbra is folyamatosan nő, és a használók túlnyomó többsége elégedett a szolgáltatással. Közölte azt is, a tabletek „belső hívásokra is alkalmasak”, tehát azokon keresztül a siketek és nagyothallók egymás között is tudnak kommunikálni, azaz jelelni harmadik személy segítsége nélkül.

A rendezvényen mutatták be a szolgáltatást népszerűsítő kampány legújabb kisfilmjét, amelyben a nagyothalló főszereplő, Csetneki Csilla arra biztatja az érintetteket, bátran vállalják siketségüket és éljenek a Kontakt nyújtotta, akadályok nélküli lehetőségekkel.

A Kontakt szolgáltatás előnye, hogy a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség; a tableten keresztül akár jelnyelven, akár hangzó nyelven vagy írásban is tudnak kommunikálni. Egy ügyintézésnél például így hárman vannak „jelen”: az ügyintéző és az ügyfél személyesen, míg a tolmácsolást végző diszpécser távolról, a tablet képernyőjén keresztül kommunikálva mindkettejükkel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X