nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sikeres az EU-s szakképzési program

A Tempus Közalapítvány kuratóriuma idén 143 szakképzéssel foglalkozó intézmény Leonardo mobilitási projektjét támogatja. A számukra megítélt 4751163 euróból összesen 2320 tanuló, munkavállaló és szakképzési szakértő, szakoktató kiutazása valósítható meg két év alatt.

Edupress | 2013. július 1.
|  

Ez a projektszámot tekintve közel 6 százalékos, a résztvevők szempontjából 4 százalékos emelkedést jelent a 2012. évi eredményekhez képest. A hátrányos helyzetű kiutazók aránya idén 10 százalékkal magasabb a támogatásra javasolt projektekben (összesen 851 fő). A támogatott intézmények közül 105 szakképző intézmény, 6 vállalkozás, továbbá nagyobb számban jelennek meg civil szervezetek, szakmai egyesületek is.

A Leonardo da Vinci az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjának része. Célja, hogy növelje a szakképzés vonzerejét és minőségét – szakmai gyakorlatok, nemzetközi partnerségek, oktatói tanulmányutak, cégek és szakképző intézmények együttműködései révén.
A Leonardo program legnépszerűbb pályázattípusa a mobilitást támogatja. Szakmai gyakorlatra szakközép- vagy szakiskolai tanulók, illetve a munkaerőpiacon aktív felnőttek mehetnek, rövidebb tanulmányutakra pedig szakoktatók, tanárok, intézményvezetők, cégek képviselői utazhatnak. A kiutazók döntő többsége a szakközép- és szakiskolai diákok célcsoportjából kerül ki. A legnépszerűbb országok listáját Németország vezeti, majd Olaszország, az Egyesült Királyság, Finnország, Svédország és Franciaország következik a sorban. A diákok átlagosan 3-5 hetet tartózkodnak külföldön, míg a munkaerőpiacon aktív felnőttek – legyenek akár munkavállalók, akár munkanélküliek – 10-13 hetes gyakorlatokat teljesítenek.
A szakközép- és szakiskolások esetében legtöbben a vendéglátás és az idegenforgalom területéről mennek külföldi szakmai gyakorlatra, de nagyon népszerűek a műszaki és a mezőgazdasági területek is a Leonardo programban. Ezek az utak megerősítik a fiatalokat a szakmaválasztásban és új technológiák megismerésére adnak lehetőséget, ami a munkaerő-piaci elhelyezkedésüket is segítheti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X