nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sexting, deleb, funemployed: megvannak az év angol szavai

A legszellemesebb újonnan meghonosodott szavakat rangsorolta a New Oxford American Dictionary.

MTI | 2009. november 17.
|  

Az unfriend a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak világának kedvelt szava, és arra utal, hogy valaki már nem akarja barátként számon tartani felhasználótársát. „Az internetes közösségi oldalak kontextusában értik a jelentését, és modern igeként való elfogadása érdekes választássá teszi az év szavára” – mondta Christine Lindberg, az Oxford szótár amerikai programjának vezető lexikográfusa.
A technológia terén a hashtag (kettőskeresztelés), az intexticated (besömizett) és a sexting (szexesemesezés) kapott külön említést. A kettőskeresztelés azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés után odabiggyesztik a kettőskeresztet, amely a Twitter közösségi oldalon például megkönnyíti a hasonló hozzászólások keresését. Az intexticated a vezetés közbeni őrült sms-küldözgetésre utal, míg a sexting szexuális tartalmú üzenetek küldését jelenti.
Gazdasági téren a freemium szó aratott nagy sikert, ez olyan üzleti szolgáltatást takar, amelynek bizonyos alapszolgáltatásai ingyen elérhetők. Szintén nagy tetszést aratott a funepmloyed, vagyis az örömmunkanélküli, kéjmunkanélküli kifejezés. Ezzel a szóval olyan frissen munkanélkülivé vált embereket jellemeznek, akik az élet napos oldalát nézve jól akarják magukat érezni munka nélkül is.
A politika világában a birther szó ért el nagy sikert, ez a kifejezés azokat az összeesküvéselmélet-hívőket tömöríti, akik meg vannak győződve arról, hogy Barack Obama elnök anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államok területén született (ha ez így lenne, nem lehetne elnök).
A felsoroltak mellett nagy népszerűségnek örvend a deleb, vagyis dead celebrity (hulleb, haleb), ami a halott hírességekre utal, valamint a choice mom, vagyis a szinglimami.

Információ
X