nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Semmi mással nem mérhető ajándék (sic)

A legelső magyar iskola a Szent Márton-hegyen, a mai Pannonhalmán jött létre a Géza fejedelem által behívott bencés szerzeteseknek köszönhetően 996-ban, és az azóta eltelt több mint ezer év alatt az egyházak a magyar társadalomnak semmi mással nem mérhető ajándékot adtak – (sic – a szerk.) mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn a Bács-Kiskun megyei Harkakötönyben.

MTI | 2011. augusztus 30.
|  

”Az egyházi iskolától a hit továbbadását és a kősziklára épülő erkölcsi tanítás közvetítését várjuk mert ez az, amire a magyar társadalom minden tagjának szüksége van manapság”, – mondta az államtitkár a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi intézményének tanévnyitó ünnepségén.

Rejtvény

A nyest kérdései: 1. Minek köszönhető, hogy a protestánsok nem tudták megelőzni a katolikusokat? 2. A protestánsok  tényleg csatlakoztak a katolikusokhoz, vagy inkább elszakadtak tőlük? A helyes megfejtők közt búcsúcédulákat sorsolunk ki.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a katolikus egyház az, amelyik az iskolaalapításokat kezdte Magyarországon, és ehhez később a protestáns egyházak is csatlakoztak.

Az 1016. tanévet nyitotta meg a magyar köznevelés – mondta az államtitkár.

A harkakötönyi iskolát ettől a tanévtől a szeged-csanádi püspökség üzemelteti. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök iskolaalapítóként köszöntötte a tanévnyitón megjelent gyerekeket, szülőket és pedagógusokat.

„Csodálatos összefogás eredményeként lehetünk itt” – mondta, hozzátéve: az iskola ügyeit eddig a „magára hagyott önkormányzat” intézte.

Most elkötelezett pedagógusok, az önkormányzat, két egyházmegye, a plébánia, a kormány összefogással új lendületet adhatott az intézménynek – jelentette ki.

„Összefogással csoda született, ilyen csodák vannak, s csak rajtunk múlik, hogy lesznek e minél gyakrabban, nemcsak a közoktatás, az iskola világában, hanem az egész társadalom életében” – fogalmazott a püspök.

Kiss-Rigó László utalt arra, hogy az egyházi intézmények elsősorban arra törekszenek, hogy azoknak az elvárásoknak feleljenek meg, amelyeket a szülők és a diákok támasztanak velük szemben. Ez pedig az, hogy az oktatás-nevelés ne értéksemleges, értékmentes módon történjék, hanem határozott értékrend alapján, keresztény értékrend szerint – mondta.

A püspök szerint az elmúlt években nem volt könnyű az egyházi iskolák működtetése, de „most a kormány olyan körülményeket teremtett, hogy van értelme az összefogásnak és az áldozatvállalásnak, mert értelmes cél áll előttünk”.

Ezután Hoffmann Rózsa és Kiss-Rigó László együtt adta át Huszka Zoltánné igazgatónak és Szanyi Edit munkaközösség-vezetőnek az iskola szimbolikus kulcsát.

Huszka Zoltánné ezután megnyitotta a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2011-12-es tanévét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 majtos 2011. augusztus 31. 10:29

@kalamajka1: szerintem a "Minek köszönhető, hogy a protestánsok nem tudták megelőzni a katolikusokat?" itt csak reflexió H. Rózsa következő kijelentésére: "a katolikus egyház az, amelyik az iskolaalapításokat kezdte Magyarországon, és ehhez később a protestáns egyházak is csatlakoztak" - tehát pusztán időrendi okai vannak a "megelőzésnek"

1 kalamajka1 2011. augusztus 31. 10:20

A kérdések feltevésének módjából nem túlságosan titkolt katolikus-ellenesség sugárzik. Katolikus lévén mégis megkisérlem a választ:

1. Nem cél, hogy az egyik vallás megelőzze a másikat. A cél az, hogy mindannyian lelkiismeretük szerint a lehető legjobban tevékenykedjenek. Ez pedig nem nagyon függ attól, hogy a pillanatnyi oktatási miniszter hol tartja az évnyitót.

2. Nem értem kedves nyest, hogy a kérdés felvetésével mire kivánsz célozni. Tény az, hogy különböző vallásokról van szó, egyik sem akar a másikhoz csatlakozni, egyik sem akarja a másikat magába olvasztani.

A kitűzött díjra nem tartok igényt, mert ez már kb. 600 éve nem létezik. Nem tartom korrektnek más vallásoknak a múltban elkövetett (és azóta már rég megtagadott) hibáit bizonyítékként felemlegetni az adott vallás ellen.

(Zárójeles megjegyzés: nyelvi honap lévén tartsál ki az ilyen jellegű témák mellett; ne merüljél bele a politika útvesztőibe.)

Információ
X