nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sipítozás
Vita az egyházi iskolákról

Sokaknak nem tetszik, hogy az Orbán-kormány különbséget tesz a gyerekek között a szerint, milyen oktatási intézménybe járnak, aki egyházi intézménybe jár, az többet kap a közösből, aki önkormányzatiba, az kevesebbet - reagált Nyakó István MSZP-s politikus szombaton Szászfalvi László államtitkárnak az állam és az egyház kapcsolatát érintő kijelentéseire.

MTI | 2011. május 23.
|  

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Pápán, a dunántúli polgármesterek első találkozóján egyebek közt azt mondta: a kormány „egészen új egyházpolitikát igyekszik folytatni”, stratégiai szövetségesének tekintve az egyházakat, éppen a társadalmi megújulás miatt. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem érti a „sipítozást” egyesek részéről, amikor arról van szó, hogy az egyházak oktatási intézményt vesznek át önkormányzatoktól.

Nyakó István, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil-és vallásügyi bizottságának MSZP-s tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „Ha sipítozást hall Szászfalvi államtitkár úr, akkor forduljon orvoshoz!” Ha figyelmesen fülel államtitkár úr, talán azt is meghallja, hogy sok embernek szembetűnő az, hogy az egyházak – tisztelet a kivételnek – általában szépen felújított, a belvárosban működő iskolákat igényelnek vissza. A peremkerületben, a külvárosi körzetekben, a leszakadó térségekben lévő lepusztult iskolákra az egyházak nem tartanak igényt, az legyen az amúgy is sok problémával küszködő önkormányzatok gondja – közölte Nyakó István.

Az MSZP-s politikus arra is rámutatott, hogy a rendszerváltás óta hatályban lévő egyházi törvény garantálja a szabad vallás gyakorlásának jogát és lehetőségét. Az adófizetők pénzéből nyújtott állami támogatásnak köszönhetően a Magyarországon működő egyházak javai jelentősen gyarapodtak az elmúlt húsz évben.
Nem vitatva, hogy szükséges felülvizsgálni a törvényt, az MSZP bízik abban: az Orbán-kormány nem a Horthy-korszak kiváltságokra épülő egyházpolitikáját hozza vissza – fejeződik be a közlemény.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X