nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rosszul delegálják diplomatáikat a lengyelek

A lengyel vezetők, úgy tűnik, csak politikai szempontokat vesznek figyelembe diplomatáik kiküldésekor, nyelvieket nem.

MTI | 2010. augusztus 24.
|  

Lengyelország jelenleg a 115 külföldi EU-képviselet egyikének az élére sem delegál vezetőt. Ezenkívül az uniós diplomáciai szolgálat által alkalmazott 1700 tisztségviselő közül mindössze 36 lengyel állampolgár – hívta fel a figyelmet a varsói intézet. A jelentés arra is rámutatott, hogy a többi új tagállam sincs méretének megfelelően képviselve.

Az új tagállamoknak több (ilyen jellegű) hivatalt kellene betölteni – reagált a jelentésre Mikolaj Dowgielewicz, a lengyel külügyminisztérium Európa-ügyi államtitkára a Rzeczpospolita című napilap szerint. A lengyel kormány intenzíven dolgozik azon, hogy rátermett jelölteket tudjon állítani az éppen betöltésre váró posztokra – tette hozzá.

A PISM jelentésére hivatkozva több lengyel napilap bírálta az uniós hivatalnokok kiválasztási eljárását. A Rzeczpospolita szerint nem hatékony a rendszer, mert nem a tárgyi tudást és a tapasztalatot, hanem kizárólag politikai szempontokat vesz figyelembe. Így lehetséges például, hogy az EU kínai képviseletének vezetője nem ismeri a kínai nyelvet, míg az Egyesült Államokba delegált küldött „folyékonyan beszéli a mandarint”, sőt a tajvani dialektust is megérti.

A Dziennik Gazeta Prawna című lap azt kifogásolta, hogy az uniós diplomácia „csak a régi tagállamok hangján szólal meg”.

Az EU már elkezdte az Európai Külügyi Szolgálat felépítését, amelynek vezetője Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő. A most működő EU-képviseleteket a tervek szerint integrálják majd a külügyi szolgálatba. Ashton korábban azt ígérte, hogy az új szolgálat vezetőinek kiválasztásakor a földrajzi kiegyensúlyozottságra is ügyelni fognak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X