nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Levélben kérték Orbán Viktor segítségét a litvániai lengyelek

Levélben fordultak Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz mint az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnökéhez a Litvániában élő lengyelek, hogy vesse fel problémáikat uniós fórumon.

MTI | 2011. május 25.
|  

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap internetes kiadásában a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy a levél, amelyet hétfőn adtak át Blaumann Ferencnek, a vilniusi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének, a litvániai lengyelek „hatalmas kétségbeeséről” tanúskodik.

A litvánia lengyelek – akik több százezren vannak, és egyes területeken, főleg Vilnius környékén többséget alkotnak – évek óta panaszkodnak a litván hatóságok diszkriminációja miatt, felpanaszolják egyebek között, hogy nem írhatják le nevüket a lengyel írásmód szerint. Minden igyekezetük ellenére helyzetükben nem történt javulás, viszont a valaha konföderációt alkotó két szomszédos ország kapcsolatai jelentősen romlottak.

„Litvánia EU-csatlakozása óta a litvániai lengyelek jogi helyzete nemhogy javult volna, hanem romlásnak indult (...). A 90-es évek közepétől 5 százalékos választási küszöböt vezettek be a nemzeti kisebbségi szervezetek számára, és a Vilnius környéki választási körzeteket litvánok lakta területekkel bővítették, oly módon, hogy a lengyelek ne legyenek többségben. Ez megnehezíti a lengyel kisebbség számára képviselőinek bejuttatását a litván szejmbe” – áll a levélben.

A dokumentum a lengyel kisebbség megoldatlan problémái között említi a Vilnius környéki termőföldek visszaadásának kérdését, és az idén márciusban elfogadott oktatási törvényt, amely „rikító példája a nemzeti kisebbségek jogai semmibevételének a hatóságok részéről”. A litvániai lengyelek szerint Orbán mint az EU soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke síkraszállhatna a litvániai lengyelek jogaiért az uniós fórumokon. Magyarország után az idei második félévben Lengyelország veszi át az EU elnökének tisztét, és az uniós hagyományoknak megfelelően az EU Tanács elnökének „nem illik” túlságosan hangsúlyosan fellépni saját érdekei védelmében – írta a lap.

A lap megjegyzi, hogy a magyar kormányfő arról ismert, hogy keményen védelmezi a Magyarország határain kívül élő 2 milliós magyar kisebbség érdekeit, s a Fidesz-KDNP kormánykoalíció elfogadott egy törvényt, amely könnyített állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak. A nemrég „áterőltetett” alkotmány megnyitja a lehetőséget választójoguk előtt is, ami „ideges reakciókat” vált ki Pozsonyban – írta a Gazeta Wyborcza.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X