nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csíki-ciuci
Románia nem tartja tiszteletben a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait

Az elnöki hivatal visszavonta azt a közleményt, amelyben Iohannis megemlítette a nemzeti kisebbségek jogai tiszteletben tartásának hiányosságait.

MTI | 2015. május 3.
|  

Az Active Watch román civil szervezet felszólította hétfőn Klaus Iohannis államfőt, hogy tisztázza álláspontját a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról. A Romániában elismert civil szervezet azután fordult az elnökhöz, hogy Iohannisnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) április 17-18-i kongresszusához intézett üzenete két változatban is nyilvánosságra került. Az elnöki hivatal visszavonta azt a szövegváltozatot, amelyben Iohannis megemlíti a nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartásának hiányosságait.

A civil szervezet közleményében emlékeztette a román elnököt, hogy az Európai Bizottság 2014-es rasszizmus- és intoleranciaellenes jelentése megállapította, hogy a romániai nemzeti kisebbségek – főleg a magyar – nem használhatják szabadon nemzeti jelképeiket, és a román parlament még mindig nem fogadta el a kisebbségi törvénytervezetet. Az Active Watch rámutatott, hogy az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának romániai alkalmazásáról készült 2012-es jelentés is számos hiányosságot rögzít a charta előírásai alapján Románia által vállalt kötelezettségek területén. A jelentés szerint – olvasható a közleményben – Románia nem tartja tiszteletben teljes mértékben a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogait, és a román állam nem tesz elég erőfeszítést a kulturális és etnikai sokszínűség megőrzéséért.

Az Active Watch utal a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblákra is. A civil szervezet szerint a marosvásárhelyi helyhatóság „visszaélést” követ el azon állampolgárokkal szemben, akiket tetemes bírsággal fenyegetett meg amiatt, hogy kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek el házaikra. Az Active Watch szerint ilyen körülmények között aggasztó, hogy az elnöki hivatal visszavonta azt a közleményt, amelyben Iohannis megemlítette a nemzeti kisebbségek jogai tiszteletben tartásának hiányosságait. „A kételyek eloszlatása végett felkérjük az elnököt, tisztázza álláspontját a Románia által aláírt, nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó nemzetközi egyezmények romániai alkalmazásáról” – olvasható a közleményben.

A román államfő időközben visszavont üzenetében az volt olvasható, hogy sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X