nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Római erőd EU-s támogatással

Sexaginta Prista Vespasianus uralkodása alatt, a i. sz. 1. században létesült azzal a céllal, hogy a Római Birodalom északi határát védje a Duna túlpartjáról érkező támadásokkal szemben.

MTI | 2012. június 27.
|  

Római kori erődöt állítanak helyre a bolgár Rusze közelében, a projektre uniós támogatással 1,3 millió levát (191 millió forintot) fordítanak. A munkálatokat a tervek szerint két hónap alatt végzik el. A program keretében az egykori erődítmény két fennmaradt épületének a restaurálását tervezik, valamint építenek egy rámpát, amely megkönnyíti az eljutást Sexaginta Prista római város romjaihoz – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon.

Rusze elődje, a római Sexaginta Prista, azaz a ’hatvan hajó’ városa volt. Vespasianus uralkodása alatt, a i. sz. 1. században létesült azzal a céllal, hogy a Római Birodalom északi határát védje a Duna túlpartjáról érkező támadásokkal szemben. Az erődítmény a Singidunumot – a mai Belgrádot  – és a Duna-deltát összekötő főútvonal mellett feküdt. A Diocletianus uralkodásának idejéből származó felirat szerint a gótok 250-ben elpusztították a várost, amely később praesidiumként (helyőrségként) épült újjá. Sexaginta Prista még létezett az 5. században, majd az ott letelepedő törökök pusztították el.

Az eddigi ásatások során feltártak egy trák szentélyt, amelyre később egy Apolló-templom épült, utóbbit a i. sz. 2-3. században használtak. Szép számmal találtak pénzérméket a i. sz. 1-4. századból, és előkerültek olyan edénytöredékek is, amelyek azt bizonyítják, hogy kelta törzsek is megfordultak a térségben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X