nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Riasztó a román érettségi

Romániában elriasztotta a maturandusokat a szigorú érettségi vizsga: minden ötödik végzős diák nem iratkozott fel a hétfőn megkezdődött érettségire – derült ki az oktatási minisztérium által közölt adatokból.

MTI | 2013. június 11.
|  

Király András, a román oktatási minisztérium államtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy az idén 187800 végzős diák szerepelt a nyilvántartásban, akik közül 148 ezren jelentkeztek be vizsgára. Az érettségire jelentkezők száma kiegészül 40 ezer diákkal, akik az előző években kerültek ki az iskolapadokból. Ez azt jelenti, hogy majdnem ugyanannyian fognak érettségizni, ahányan az idén elvégezték a középiskolát, de az idei maturandusok mintegy 20 százaléka nem vállalta a megméretést.

Az államtitkár elmondta, hogy harmadik éve szervezik meg szigorú feltételek mellett az érettségit: az előző két évhez hasonlóan a vizsgatermekben a felügyelő tanárok mellett videokamerák is figyelik a diákokat, a dolgozatokat pedig központosított bizottság értékeli ki. „Megváltozott a négy-öt évvel ezelőtti helyzet, amikor minden érettségire beiratkozott diák vígan, dalolva átment, függetlenül attól, hogy mennyit tudott” – mondta az államtitkár, aki szerint a szigorítás következtében az érettségi vizsga újból visszanyerte rangját.

Arra a kérdésre, hogy a végzős diákoknak a húsz százaléka miért nem iratkozott be, elmondta, hogy egyrészt a diákok és a szülők is rájöttek arra, hogy nem csak formalitás az érettségi, másrészt az iskoláknak és a tanároknak sem volt kellemes a nagy bukási arány, ezért elmagyarázták azoknak a diákoknak, akiknek kellett, hogy most még nincsenek felkészülve, és esetleg az őszi pótérettségin próbálkozzanak.

Az idei mintegy 7500-8000 magyar végzős diák közül 6700-an iratkoztak fel az érettségire, ami azt jelenti, hogy az országos átlaghoz képest a magyarul tanuló fiataloknak valamivel nagyobb aránya vállalta a próbatételt.

Romániában tavaly az érettségiző diákoknak a 44,26 százaléka vette sikerrel a vizsgát. A szigorítás miatt az utóbbi években folyamatosan romlottak az eredmények. 2009-ben a jelentkezők 81,47 százaléka, 2010-ben 69,3 százaléka vizsgázott sikeresen, 2011-ben viszont a sikeres érettségizők aránya 45,72 százalékra csökkent.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X