nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Botrány az érettségin Oroszországban

Botránnyal kezdődtek az idén is a központi érettségi írásbeli vizsgák Oroszországban. Az orosz nyelvi és irodalmi vizsgakérdésekre adott válaszok idő előtt felkerültek az internetre – ismerte el kedden a szövetségi oktatási és tudományos felügyelet.

MTI | 2013. május 29.
|  

A Roszobrnadzor honlapján közzétett hivatalos jelentés szerint az úgynevezett egységes állami vizsga orosz nyelvi és irodalmi feladatsorának megoldásai az ország távol-keleti területéről kerültek fel először a netre, és azokat az internetfelhasználók sokszorosították. A régiók közötti többórás időkülönbség miatt a közép-oroszországi területen élő és érettségiző diákok így szinte készen kapták a megoldást.

A hatóság szakemberei Oroszország 18 régiójában 30 ilyen esetet rögzítettek. Az érettségi feladatok megoldásának kiszivárogtatásával a regionális bizottságok foglalkoznak, és döntenek arról is, milyen intézkedéseket hozzanak a szabálysértőkkel szemben.

Az érettségi feladatok megoldását egyebek között az orosz Facebooknak is nevezett, V Kontaktye nevű népszerű közösségi oldalon tették egyesek elérhetővé. Ezen az oldalon részben zárolták az elérhetőséget, ami másfél millió felhasználót érintett. Az ügyben Dmitrij Medvegyev kormányfő is megszólalt, és azt javasolta, hogy semmisítsék meg a kiszivárogtatók érettségi eredményét.

A szibériai tomszki területen (megyében) is felkerült az internetre a feladatsor megoldása. A régióban tavaly is történt hasonló eset, és bár akkor megsemmisítették az egyik diáklány eredményeit, később megengedték neki, hogy újra érettségizzen. A sajtóban megjelentek olyan vélemények is, hogy ezúttal súlyosabb büntetéssel kellene elejét venni a további eseteknek, és teljesen ki kellene zárni az érettségiből a szabálysértő diákokat.

A Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap emlékeztetett arra, hogy Oroszországban nem múlik el egyetlen év sem az érettségi megoldások kiszivárogtatása nélkül. A cikkíró néphagyománynak nevezte a súgást és a puskázást. Oroszországban 2009-től lehet központi, állami érettségi vizsga teljesítésével felsőoktatási intézménybe is felvételizni. Huszonnégy oroszországi egyetem azonban külön felvételi vizsgát is tarthat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X