nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kevesebb vizsgatárgy legyen!

A kötelező érettségi vizsgatárgyak számának ötről háromra való csökkentését javasolja a költséghatékonyabb szervezés és a vizsgateljesítmény ösztönzése érdekében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE).

MTI | 2012. május 7.
|  

A szervezet az MTI-hez hétfőn, a magyar nyelv és irodalom írásbelik napján eljuttatott közleményében kezdeményezését a többi között azzal indokolta, hogy jelenleg nincs elég idő az előírt „túlcsorduló” tananyag átadására. Az MSZOE ezért az érettségi vizsgakövetelmények jelentős csökkentését javasolja. Indítványozzák továbbá, hogy a kötelező érettségi vizsgatárgyak száma csak három legyen.

 Feltették a kérdést, hogy miért kell előírni a magyar nyelv és irodalom, a matematika vagy a történelem érettségit, ha a legtöbb főiskolai vagy egyetemi szakon nem is veszik figyelembe ezeknek a tantárgyaknak a vizsgaeredményét.

A szervezet megszüntetné az osztályzatokkal való minősítést is, álláspontjuk szerint a vizsgázó teljesítményét a pontszámok százalékban történő kifejezésével kell minősíteni. Mint írták, megkülönböztetést jelent, ha az egyik tanuló 65 százalékos, a másik 85 százalékos ötös eredmény ér el, vagy az egyik 33 százalékos, a másik 40 százalékos hármast.

Az érettségizők száma 1998–2011
Az érettségizők száma 1998–2011
(Forrás: MTI)

Az MSZOE megerősítené az „előre hozott” érettségi vizsgát. Ha a tanuló a 9., 10., 11. évfolyamon felkészült egy adott érettségi tárgyból, akkor a tudása csúcsán letett, előre hozott vizsga csökkenti a rendes érettségin a terhelését.

A szervezet kitért arra is, hogy az érettségi vizsgakövetelmények, a vizsgaszabályzat és a felsőoktatás felvételi követelmények módosítását a hatálybalépésnél „négy évvel korábban” nyilvánosságra kell hozni. A tanulónak már az általános iskola befejezése előtt tudnia kell az érettségi vizsga szabályait, és azt, hogy melyik középiskola készíti fel megfelelő szinten az érdeklődésének és képességének megfelelő felsőoktatási intézmény felvételi követelményeire. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 tdk.112 2012. május 7. 16:22

És mégis melyik lenne ez a 3 tárgy?

2 balazs_b 2012. május 7. 14:53

Végül is valóban minek a magyar, ha úgysem saját maga írja a diplomadolgozatát vagy doktori disszertációját, schmittelni (vagy ha úgy jobban tetszik, bár ez még nem bizonyított, gyurcsányolni) magyar irodalomból és nyelvtanból tett érettségi nélkül is lehet. Történelemérettségi nélkül is sokkal könnyebben benyelik a politikai pártok történelemhamisításait szentkoronatanostól, sumér eredetről és hasonlókról. Ha nem tud számolni, azt sem tudja majd felfogni, hogy az újabb "adócsökkentésekkel" mennyit vettek ki a zsebéből, ha tudna valami idegen nyelven legalább minimális szinten, megértené az azon a nyelven írt, a hazainál lényegesen magasabb valóságtartalommal rendelkező cikkeket és híreket, és a sort még folytathatnám nagyon hosszan.

Inkább az MSZOE nyilatkozó tagjait kellene visszaereszteni az iskolapadba, ha csak 10 százalékkal csökkenne az ostobaságuk egy ilyen extra kurzus után, már megérné.

1 kjkj945 2012. május 7. 10:05

Miért nem nullára csökkenti? Igy is eléggé rosszul tudják a nyelvtant, meg a szövegértést. A matematikáról ne is beszéljünk.

Csak igy tovább, tegyük még rosszabbá az oktatási rendszert-

.

Információ
X