nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rétisas online

Népszerűségnek örvend egy kotló rétisaspár életének internetes közvetítése Lengyelországban.

MTI | 2012. április 28.
|  

Naponta több ezer lengyel nyitja meg az állami erdészet honlapját, hogy bekukkanthasson az ország címerén szereplő fehér sassal azonosított madárfaj fészkébe.

A 2,5 méter átmérőjű, 2 méter magas fészek egy 120 éves fenyőn található. Az infravörös kamerát januárban szerelték fel a 2002 óta ismert fészkelőhelyen, ahol március óta valószínűleg két tojáson kotlanak felváltva a szülők. A fiókák kikelése másfél héten belül várható.


A második világháború után a rétisasok (Haliaeetus albicilla) csaknem kihaltak Lengyelországban, számukat legfeljebb 50 párra becsülték. A fokozottan védett fajt csak az erdészek, a kutatók és a természetbarátok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült megmenteni, így jelenleg több mint ezer rétisaspár fészkel az országban: elsősorban a Tengermelléken és a Mazuri-tavaknál. A lengyel erdészek bizakodással tekintenek a jövőbe, mert a rétisasok száma évről évre a városiasodott és iparosított területeken is nő, ami a természet javuló állapotára utal.

Az élőben megtekinthető fészek Lengyelország központi részében található, ahol korábban nem is észlelték a madárfaj példányait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X