nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rendőrök szállták meg a kazah Respublica nyomdáját

Rendőrök szállták meg a Respublika című független kazah lap nyomdáját csütörtökön este - közölték az újság munkatársai, akik a hatóságok megfélemlítő akciójaként értékelte a történteket.

MTI | 2009. szeptember 25.
|  

A hetilap egyik szerkesztője elmondta, hogy egyenruhás rendőrök vették körül a nyomdát, később pedig három munkást elvezettek. Egy kazah bíróság egy héttel ezelőtt a teljes kinyomtatott lapszámot elkoboztatta.

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője kedden elítélte, a sajtószabadság elleni nyílt támadásnak nevezte az újság elleni hatósági lépéseket.
A Respublika példányainak elkobzása és számláinak zárolása az ellene kezdeményezett rágalmazási per előtt újabb nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elhallgattassák a megmaradt néhány független sajtóorgánum egyikét – írta az EBESZ illetékese bécsi keltezésű közleményében.

Egy helyi bíróság szeptember elején 280 ezer eurónyi kártérítés kifizetésére kötelezte a Respublika tulajdonosát és főszerkesztőjét rágalmazás címén, mégpedig a kazah BTA bank megmentésében vállalt állami szerepről szóló cikk miatt.

A lap elleni hatósági fellépés alááshatja a Kazahsztán demokratikus berendezkedésébe vetett hitet. Jövőre a szovjet utódállam tölti be az EBESZ soros elnöki tisztségét – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Információ
X