nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rekordszámú jelentkező a Quasimodo költőversenyen

A költőmustrára még egy Írországban élő magyar lírikus is benevezett. A díj olasz ösztöndíj.

MTI | 2010. szeptember 3.
|  

Rekord számú pályamű érkezett idén a balatonfüredi Quasimodo költőversenyre: a csütörtökön induló megmérettetésre 282 lírikus összesen 564 alkotással jelentkezett – közölte Cserép László, a rendező balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője szerdán.

Mint elmondta, több romániai és szlovákiai magyar költő is küldött művet, de egy Írországban élő magyar lírikus is benevezett a 18. Nemzetközi Quasimodo Költőtalálkozóra és -versenyre, amely három napon át gazdag kulturális programokkal várja az üdülőváros közönségét.

A költőverseny fődíját a szombati gálaesten adják át: a legjobb költemény szerzőjét a Nobel-díjas olasz költőről elnevezett Quasimodo-emlékdíjjal és egy 400 ezer forintos olaszországi ösztöndíjjal jutalmazzák. Cserép László hozzátette: a zsűri a fődíjon kívül más elismeréseket is kiadhat, mint ahogy az eddigiekben is mindig voltak különdíjas pályaművek.

A hagyományoknak megfelelően a szombati gálaesten adják át a Bertha Bulcsú-emlékdíjat is, ám arra meghívásos pályázatot hirdettek, s így összesen 5 felkért alkotó nyújthatott be irodalmi riport kategóriában 5-10 oldalnyi kéziratot.

A költőverseny díszvendége Katerina Stenou, az UNESCO kulturális igazgatója, fővédnöke pedig Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete és Giovan Battista Campagnola, Olaszország budapesti nagykövete lesz.

Cserép László a programokról szólva elmondta, hogy csütörtökön tartják a Vaszary-villában a Magyar kultúra szolgálatában című, Bogyai Katalinnal készített interjúkötet bemutatóját, péntek délután pedig a Blaha étteremben a Balatonfüred-Arpino-Bécs című antológiával ismerkedhet meg a közönség, és ekkor nyílik Sara Berti olasz szobrászművész kiállítása is a Vaszary-villában.

Szombaton délelőtt irodalmi matiné lesz a Magyar fordítóház kertjében, délután pedig megemlékezést tartanak a Tagore-sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál, ahol Salvatore Ettore, az Olasz Kultúrintézet igazgatója és Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke mond beszédet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X