nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Radnóti-díjat kapott Gyarmati Fanni

Radnóti Miklósról elnevezett díjat kapott Gyarmati Fanni, a költőóriás özvegye és irodalmi emlékének gondozója.

MTI | 2012. december 27.
|  

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság elismerését a legfiatalabb Radnóti-díjas, Lutter Imre előadóművész, médiaszakember és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, ugyancsak Radnóti-díjas rendező adta át Budapesten december 23-án – tájékoztatta a Magyar Versmondók Egyesülete csütörtökön az MTI-t.

A kétévente odaítélt díját idén Kántor Péter és Acsai Roland költő, valamint Lutter Imre előadóművész kapta. A kuratórium még novemberben döntött arról, hogy a rangos elismerést az idén 100 esztendős Gyarmati Fanninak is átadják  emlékeztet az egyesület közleménye.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni, a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez és sok más közismert vers múzsája visszavonultan él, ritkán fogad látogatót, interjút gyakorlatilag nem ad, még a századik születésnapján rendezett ünnepségen sem jelent meg. Lutter Imrének és Kiss Lászlónak azonban hosszasan mesélt a férjével együtt töltött időszakról, síelésekről, a víz iránti vonzódásáról, arról, hogy 85 éves koráig rendszeresen eljárt úszni.

A mai kultúrpolitikáról éles kritikát fogalmazott meg, és elmondta, nagyon pesszimista, mert meglátása szerint a társadalmi életből egyre inkább hiányzik a művészet iránti igény és fogékonyság. A franciául és oroszul perfektül beszélő Gyarmati Fanni számára a világirodalom legkedvesebb szerzői oroszok és franciák. Dosztojevszkijt, Puskint, Szolzsenyicint eredetiben olvassa, és gyakran beszél francia költőkkel telefonon.

A közlemény szerint Kiss László és Lutter Imre megköszönte Gyarmati Fanninak, hogy óriási hatással volt Radnóti Miklósra, kiemelkedő alkotásokat segítette világra, és csaknem nyolc évtizede rendületlenül ápolja költő férje emlékét.

A költő 17 éves korában ismerte meg a nála három évvel fiatalabb Fannit. Az első lírai szerelmi vallomás egy évvel később született, „az aranyhajú lányhoz” írt költemény a Szent szerelmi újraélés című sorozat második verse volt. Gyarmati Fanni mentette meg az utókor számára a verseket, a fényképeket, férje naplóját és levelezését. Minderről naplójában emlékezik, amely csak halála után válik nyilvánossá és hozzáférhetővé.

Az 1971-ben alapított Radnóti-díjat költőknek, versmondóknak, valamint amatőr versmondókat felkészítő tanároknak ítélik oda. Alapítója a győri székhelyű Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság, amelynek célkitűzései között a mártír költő emlékének ápolásán túl a kortárs magyar költészet támogatása, népszerűsítése, valamint az irodalmi alkotók munkájának segítése is szerepel. Eddig mások mellett Nagy László, Juhász Ferenc, Ratkó József, Nagy Gáspár, Kormos István és Szécsi Margit kapta meg az irodalmi díjat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X