nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programnyelveken szóló játék

Itt az alkalom, hogy az informatikusok lenyomják a bölcsészeket: emberi nyelvek helyett programnyelvekről lesz szó.

nyest.hu | 2013. szeptember 17.
|  

Nemrégiben mutattuk be a Nagy Nyelvi Játékot, melynek lényege az volt, hogy hangminták alapján kellett különböző természetes nyelveket felismernünk. Valljuk be, már ez is inkább nerdeknek szólt, de most elkészült a geekeknek szóló változat (a nerdekről és geekekről már írtunk). A Hello World Quizben (Helló világ kvíz), melyet  bevallottan a Great Language Game inspirált,  számítógépes programnyelveket kell felismernünk – természetesen a leírt kód, és nem hangfájlok alapján.

Különbség a két játék között, hogy míg a Nagy Nyelvi Játékban a szövegek tartalma különböző, addig a Helló világ kvízben minden bemutatott kód ugyanazt a feladatot hajtja végre: kiírja a képernyőre (illetve korábban más kijelzőkre) a Hello, world! (Helló, világ!) mondatot. Az ilyen programok általában arra szolgálnak, hogy a kezdők számára bemutassák a nyelv alapvető szintaktikai szabályait, azaz azokat a szabályokat, amelyek alapján a parancsokat „meg kell fogalmazni”, pontosabban meg kell formálni. E rövid programokból kiderül, mit kell egy program elején feltétlenül megadni, hogyan épül fel egy egyszerű programsor, hogyan kell egy programot lezárni. A programtípus valamikor a hatvanas-hetvenes évek fordulóján jelent meg a programozás-tankönyvekben, és napjainkban is szinte minden programozási tankönyv példái között egy ilyen típusú program az első.

A statisztikák szerint a játékban összesen 69 programnyelv kódja szerepel, ezek közül a legkönnyebben felismerhető a Lua (a játékosok az esetek 92,2%-ban felismerik), a legnehezebbnek viszont a Nemerle tűnik (az eseteknek csupán 68,9% százalékában ismerik fel). Felismerését bizonyára az is nehezíti, hogy kódja nagyon hasonló a C és a hozzá közel álló C++ vagy C# nyelvekéhez.

A játékot nehezíti, hogy a minták között nem csupán ma divatos programnyelvek kódjait találjuk, hanem olyan „klasszikusokét” is, mint a COBOL vagy az ALGOL – de találkozhatunk néhány vicces programnyelvből vett mintával is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X