nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A magyar a legjobb!
Ingyenes online prezentációkészítő programok

Kis körképünkből kiderül, hova látogassunk el a weben, ha formabontó prezentációt szeretnénk készíteni. Azért a PowerPoint hívei sem fognak csalatkozni, valamint mindenki nézhet jópofa rajzfilmet és megismerkedhet egy fura angol kifejezéssel. De hogy jön ide Bajnai Gordon?!

Takács Boglárka | 2011. március 22.
|  

Korábban már írtunk a számítógépünkre telepíthető ingyenes prezentációkészítő programokról, most pedig a böngészőből futtatható, internetes szoftvereket vesszük sorra.

Ingyenes online prezentációkészítő programok
Forrás: prezi.com / Turai Balázs

Ezek nagy előnye, hogy nem kell felraknunk a gépünkre semmit, és ha van egy modern webböngészőnk, akkor majdhogynem biztos, hogy futtatni is tudni fogjuk őket. (Az márpedig van, különben ezt a cikket sem tudnánk most olvasni.) Mint az a múltkori összeállításunkból kiderült, a fontosabb ingyenes asztali prezentációkészítők közül mindnek van az összes elterjedt operációs rendszerre telepíthető verziója, tehát a webes alkalmazások platformfüggetlensége kevésbé fontos, mint azt elsőre gondolnánk. De az mindenképpen jól jön, hogy nem kell magunkkal hurcolnunk az előadásunk anyagát, és bárhol szerkeszthetjük, ahol hozzá tudunk férni az internethez.

Az ilyen programok hátránya ugyanez: nem feltétlenül tudunk bárhol interneteléréshez jutni. Éppen ezért több online prezentációkészítőnek is van letölthető változata – ezek általában nem tudnak mindent, amire a webes változat képes, de magát a prezentációt le tudják vetíteni. Így nem fordulhat elő velünk az, hogy az előadásunk helyszínén pont nem tudunk a helyi wifire csatlakozni, és ott állunk háttéranyag nélkül.

Prezentációt akár számítógép nélkül is lehet tartani...
Prezentációt akár számítógép nélkül is lehet tartani...
(Forrás: Wikimedia commons / FEMA Photo Library / Patsy Lynch)

Pörög-forog

Angolul külön kifejezés létezik arra, ha valamilyen tárgy modernizálódása során megtart olyan jellegzetességeket, amelyek a technikai fejlődés során funkciójukat vesztették: ez a skeuomorphism.

A legismertebb ingyenes online prezentációkészítő egyben meglehetősen formabontó is. A Prezi szakít a jól bevált Powerpoint-szerű, fóliákra tagolt előadásmóddal – elvégre számítógépen vetítünk, nem írásvetítőn, úgyhogy miért is ne? A régi módszer helyett egyetlen nagy képen közelíthetünk ki-be különböző módokon. Ha valami igazán látványosat és egyedit szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni!

Ha ez alapján a rövid leírás alapján nem világos, mi is a program alapkoncepciója, akkor nézzük meg a következő prezis prezentációt, ami bemutatja, miért is jó ez nekünk:

Probléma lehet a Prezivel, hogy rá kell állni a megfelelő gondolkodásmódra a használatához; egészen máshogy kell megtervezni az előadás anyagát, mint a fóliás módszerrel. Nagyon látványos, ahogy pörög-forog a kép ki-be, de ha túlzásba visszük, a közönség egy idő után elszédül. Habár néha ez is jól jöhet: ha a látvánnyal elvonjuk a nézőink figyelmét, kevésbé veszik észre, hogy ökörségeket mondunk. (Ajánlott olvasmány: Dilbert.)

A Prezi üzleti modellje nagyon rafinált: a szolgáltatás ingyenes, akkor kell fizetni, hogyha nem szeretnénk, hogy mások is megnézhessék az interneten a prezentációinkat. Emellett lehet még külön vásárolni asztali szerkesztő változatot, de magát a kész bemutatónkat offline vetítésre az ingyenes verzióban is letölthetjük.

A végére tartogattuk a meglepetést: a Prezi magyar termék! Az előző miniszterelnök már fölfedezte magának, reméljük, mások is hasonlóan tesznek.

Ingyenes online prezentációkészítő programok
Forrás: prezi.com / Prometis LLC

Dávid után Góliát

A webes prezentációkészítők között tehát hazai termék diktálja a trendet... ez annyira igaz, hogy az ember komolyan gondolkodóba esik, ha vetélytársakat kell felsorolni. Az említésre érdemes riválisok általában a PowerPointhoz hasonló, csak épp interneten hozzáférhető szolgáltatást nyújtanak. Talán a legtöbb ember a Google Docs prezentációkészítőjét használja, ha fóliákat szeretne gyártani; az online szolgáltatások királya, a Google ebből a szegmensből sem szeretett volna kimaradni. Itt láthatjuk a bemutatójukat:

A következő videóban pedig megalomán produkciót láthatunk: rajzfilm a Google Docs prezentációkészítőjének felhasználásával. Csak 450 fólia, három animátor egész napi munkája, és máris kész! (A végeredmény fóliánként is megtekinthető. PowerPointtal is meg lehetne csinálni ugyanezt - ha nem hisszük, nézzük meg Puertoricangio1 PowerPoint animációit -, de a Google Docs ingyen van.) Azért mi inkább maradjunk a rendeltetésszerű használatnál...

Igazából ezzel a két szoftverrel le is fedhetjük az igények nagy részét - a vakmerőknek ott a Prezi, akik pedig a jól bevált és bejáratott dolgokat szeretik, azoknak valószínűleg úgyis van már Google fiókjuk, és használhatják a Google PowerPoint-analógját. De van-e még valami más?

Szerintem legyen rózsaszín

Amikor a cikkhez gyűjtöttünk anyagot, egészen meglepő jelenségekbe ütköztünk. Léteznek olyan online prezentációkészítők, amelyek meglehetősen jól pozicionálják magukat az internetes keresőkben, de amennyire meg tudjuk állapítani, az égadta világon senki sem használja őket. Például a Zoho üzleti szoftvermonstrum szintén tartalmaz PowerPoint-szerű részt, ez a Zoho Show, de nekünk nem sikerült élő embert találnunk, aki ezzel készíti el az előadása háttéranyagát; pedig a Zoho magáncélokra ingyenes. Ha megnézzük a bemutató videót, ami inkább arra példa, hogyan ne készítsünk termékbemutatót, talán megértjük, hogy miért.

Egy fokkal népszerűbb a SlideRocket, amely azt hangsúlyozza, hogy a céges csapatmunkát mennyire megkönnyítheti, ha online tudja mindenki szerkeszteni ugyanazt a prezentációt (persze erre a Google Docs is képes):

Nem tudjuk, a kedves olvasók hogy vannak vele, de minekünk a több ember által szerkesztett előadásokkal kapcsolatban rémálomszerű tapasztalataink vannak; persze online biztos kényelmesebb, mint oda-vissza e-mailezve, de igazából ugyanazok a problémák még akkor is, mindenki fizikailag ugyanazon a helyen van. („Legyen rózsaszín! Zöld! Rózsaszín! Zöld!”) A Google Docs esetében legalább egyszerű rávenni a többieket, hogy használják a kedvünkért, mert egy-két Google-fiók azért szinte minden háztartásban akad. De fog-e bárki is a két szép szemünkért a SlideRocketra regisztrálni?

A hasonló, kimondottan cégeknek szánt szoftverekre meglehetősen bonyolultan lehet feliratkozni - a SlideRocket még a telefonszámunkat is tudni akarja, és mindenáron ránk tukmálná a fizetős verziót is. Talán erre adódó ellenreakció a kicsi 280Slides, ahol regisztráció nélkül, azonnal írogathatunk a fóliákra. Persze ha menteni szeretnénk, nem árt regisztrálni. Sajnos a 280Slides elég fapados, például tud importálni, de csak .pptx kiterjesztésű állományokat (ez a PowerPoint 2007 formátuma). OpenOffice-ból mentettünk ilyet, és ezt be is olvasta, de nem minden formázást tartott meg belőle.

Oszd meg és uralkodj

Összeállításunk végén érdemes egy kapcsolódó szolgáltatásra is röviden kitérni: a SlideShare nem prezentációkészítő, hanem prezentációmegosztó oldal. Ha már összeraktuk a PowerPointban vagy hasonló programban fóliáinkat, ide feltölthetjük őket, és egy szép online kezelhető felületen mások is megnézhetik. Itt is csak akkor kell fizetni, ha szeretnénk mások elől elrejteni az előadásunk anyagát, illetve az ingyenes változat reklámokat tartalmaz.

Íme egy kellemes magyar példa a SlideShare-ről, Bitter Brunó előadása a gyógyszeripari marketingről:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 13 2011. március 23. 09:48

Én ajánlanám ezt is, ha valaki adatokat szeretne Interneten elérhető ingyenes eszközzel látványosan ábrázolni a prezentációjához: www-958.ibm.com/software/data/cognos/manyeyes/. Csak egy E-mail címet és egy felhasználó nevet kér a regisztrációhoz. Ahogy elnéztem a fent lévő, általuk vizualizációnak nevezett adat megjelenítéseket, nyelvészek is használják.

Információ
X