nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újra a C programozási nyelv a legnépszerűbb

Négy év kihagyás után ismét a C programozási nyelv a legnépszerűbb a neten a Tiobe index legfrissebb jelentése szerint.

nyest.hu | 2010. április 8.
|  

Az utóbbi tíz évben többnyire a Java dominálta a Tiobe programozási nyelvek indexét, de négy után először ismét a C vette át a vezetést. A Tiobe indexe a Google, a Google Blogs, az MSN, a Yahoo!, a Wikipedia és a YouTube kereséseit fedi le, és havonta egyszer frissítik. Az index nem azt méri, hogy melyik a legjobb programozási nyelv vagy hogy melyiken írják a legtöbb sornyi kódot, hanem egyszerű gyakoriságot vizsgál.

A jelentés szerint a C mostani előretörésének az oka jórészt a Java térvesztése más JVM (Java virtuális gépek) gépeken futó nyelvekkel szemben, mint a JavaFX, ami lassan a top 20-as listába kerül. A C nyelv gyakoriságának aránya az egész évtizedben 15 és 20 százalék között mozgott, míg a Java 30 százalékról esett 20 százalék alá ez alatt az idő alatt.

A további programozási nyelvek sorrendje: C++, PHP, (Visual) Basic, C#, Python, Perl, Delphi és JavaScript. A Tiobe szerint ez a sorrend a programozó mérnökök, a programozási nyelvi kurzusok és az eladások számát méri, azaz az aktuális globális igényt egy-egy programozási nyelvre. A Tiobe jelentése szerint különösen feljövőben van az Objective-C és a Go is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X