nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jönnek a nem angol alapú programozási nyelvek!

A világ programozói, bármi is legyen az anyanyelvük, készpénznek veszik, hogy a programozási nyelvek parancsai az angol nyelvből jönnek. A JavaScript parancsszavai azonban hamarosan bármilyen nyelven lehetnek.

nyest.hu | 2011. május 24.
|  

Milyen nyelven programozol?

Nem, nem arra gondolunk, hogy C++, vagy Java, vagy Perl…

Bármelyik programozási nyelvről is legyen szó, egy közös akad bennük, hogy a parancsszavaik szinte kivétel nélkül az angol nyelvből származnak. Főleg történelmi okokból alakult ez így ki, a számítástechnika a kezdetekben a legnagyobb anyagi és kutatói támogatást angol nyelvterületen kapta, és fél évszázaddal később még mindig az angol nyelv dominálja a programozási nyelveket. Most a programozásban is véget érhet az angol egyeduralma!

Egyes programozók úgy gondolják, hogy hatékonyabban lehetne oktatni és kivitelezni is a programozást, ha a programozók saját anyanyelvüket használhatnák. Más tantárgyaknál már egyértelműen beigazolódott, hogy alapszinten az anyanyelv használata a leghatékonyabb.

A Babylscript egy olyan nemrég kezdődött projekt, amely engedélyezi, hogy a JavaScript angol parancsszavait felcseréljük bármilyen nyelv parancsszavaival, akár menet közben is. Jelenleg még csak a francia és román változat támogatása teljes, de más nyelvű programozók aktív részvételét is várják a projektben.

Az új többnyelvű programozás előnye nemcsak az, hogy a most létező angol alapú programozási nyelveket lehet majd helyi nyelvkörnyezethez igazítani. A projekt kitalálói arra is gondoltak már, hogy egy ilyen alkalmazás elősegíti majd a jövőben esetleg születő nem angol (hanem mondjuk kínai) alapú programozási nyelvek univerzális adoptálását.

További részletekért: http://www.babylscript.com

Forrás:

I Programmer: Babylscript – multilingual language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 zoltanvarju 2011. május 24. 12:22

A nem angol alapú programozási nyelvek már itt vannak, szinten mindegyik nyelv esetében próbálkoztak hasonló dolgokkal. A pedagógiai célra szolgáló nyelveknél ez járható útnak tűnik, pl a népszerű Scratch scratch.mit.edu/ magyarul is elérhető - gyerekeknek készítették, de felnőttek is remekül szórakozhatnak vele.

Az ún. "Natural language programming" irányzat célja hogy természetes nyelven lehessen programot írni - így ha valaki szóban meg tud fogalmazni egy problémát, azt csak le kell írnia. Igazából itt válik fontossá az anyanyelv használata en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_programming

1 SyP 2011. május 24. 12:10

A Logo is tud magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Logo_(programoz%C3%A1si_nyelv)

Információ
X