nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Prizma, mosoly, pálinka

A „prizma” lett a nyertese a legszínesebb magyar szót kereső pályázatnak, amelyen idén 65 szó versengett egymással.

MTI | 2013. május 29.
|  

Több mint 27 ezer szavazat érkezett a 2013 legszínesebb magyar szavát kereső versenyre, amelyet tavasszal hirdetett meg a Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet. Az online szavazók a prizma után a mosoly és a pálinka szavakat találták a legszínesebbnek, a legérdekesebb tipográfiai megoldásért járó különdíjat a pirkadat nyerte el – derült ki a keddi eredményhirdetésen.

A nevezők a budapesti Erzsébet téren található interaktív tábla kockáiból rakhatták ki az általuk legszínesebbnek vélt magyar szót, majd miután művüket lefotózták, el kellett küldeniük a Színes Város Csoport oldalára, ahol a közönség kiválaszthatta a neki legjobban tetszőt. A legszínesebb tíz magyar szó közé a dobogósokon túl az álom, a búgócsiga, a rakoncátlan, a tündérpor, a kíváncsiság, a szappanbuborék és a pipitér került.

A versenyt tavaly indította el először a két szervezet, hogy felhívja a figyelmet a magyar nyelvben használatos kifejezések játékosságára és színességére. „Fontos, hogy a gyerekek minél választékosabban, minél szebben tudják kifejezni magukat és ehhez elengedhetetlen a felnőttek, a szülők segítsége is. Fontosnak tarjuk ilyen társadalmi projektekkel is felhívni a figyelmet a magyar nyelv szépségére, és a nyelv helyes és árnyalt használatának fontosságára” – mondta el a helyszínen Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója az MTI-nek.

A tavaly elindított programot a szakember sikeresnek értékelte, hiszen mint mondta, azóta sokkal többen keresik fel őket és kérnek tanácsot abban, hogyan használhatnák jobban anyanyelvüket. „Olyan szülőktől is kaptunk megkeresését, akik maguk szeretnének szebben megtanulni beszélni, hogy kicsi gyermeküket is a helyes beszédre taníthassák” – tette hozzá az igazgató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X