nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
túlkínálat
Ki válassza meg az év szavát?

Meg tudná mondani, hogy a „nekirugaszkodó vállalkozás”, az „internetadó” vagy a „szelfi” lett-e a 2014-es év szava? Nem? Ne magát hibáztassa! Szavazzon, hogy az Ön szava is számítson!

nyest.hu | 2015. március 12.
|  

Már december közepén beszámolhattunk arról, hogy a Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda megválasztotta az év szavait: az év szava a nekirugaszkodó vállalkozás lett, Az év antiszava a vénaszkenner, az év ifjúsági szava a punnyad, az év költői szava: messzeringó gyerekkor, az év netszava pedig az app és a tapipad. Nem véletlenül siettek, hiszen a nyestről is tudhatták, hogy két másik szervezet is készül az év szavának, szavainak megválasztására: az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Tinta Könyvkiadó. Időközben itt is megszülettek az eredmények: az Anyanyelvápolók Szövetsége az internetadót választotta meg az év szavának – a Tinta Kiadónál ez csak ezüst- vagy bronzérmes lett, a befutó a szelfi volt. A kiadó közleményében ezt írja (kiemelések tőlünk):

Ha a szelfi szóhoz hozzávesszük a szelfizik szót is, akkor erre a modern fényképezőgépek adta lehetőségre kétszer annyian szavaztak, mint a második helyezett internetadó szóra. Érdekes, hogy egy meg nem valósult adóforma neve, amely végül is ilyenformán halva született szó, a listán az előkelő harmadik helyre tudott felkapaszkodni.

Szelfi – ha nem tudsz a tükörbe nézni...
Szelfi – ha nem tudsz a tükörbe nézni...
(Forrás: Wikimedia Commons / Nlrudloff1)

A kiadó honlapján pedig akkor ismerhetjük meg az eredményt, ha szavazunk a már lezárult versenyen. A győzelmet külön érdekessé teszi, hogy tulajdonképpen már 2013-ban is a szelfi volt az év szava – de mivel 370-es szelfi, 368-an pedig selfi alakban szavaztak rá, ezért az összesen 376 szavazatot kapott rezsicsökkentést hozták ki győztesnek. Innen is gratulálunk, ha nem is annyira a nyerteseknek, mint a szervezőknek...

Bár az év szavának megválasztása nyilvánvalóan csupán játék, magára valamit is adó ember nyilván nem csak a humorban nem ismer tréfát, de a játékait is kellő komolysággal játssza. Az év szavának megválasztása játéknak sem jó, ha több versenyen több különböző eredmény is születik. Persze azt nem várjuk, hogy a szervezők bármelyike is azt mondja, hogy nem ő a legméltóbb az eredmény kihirdetésére, és törvényileg sem tiltható meg senkinek, hogy ilyen versenyeket rendezzen. Éppen ezért mi most közöttük hirdetünk versenyt, melynek eredményéből, ha akarják, levonhatják a tanulságot. Azt kérdezzük olvasóinktól, hogy ki méltó arra, hogy megszervezze az év szava versenyt, akár közönségszavazással, akár saját ismeretere támaszkodva.

Ki döntsön az év szaváról?

2 a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda
8 az Anyanyelvápolók Szövetsége
2 a Tinta Könyvkiadó
20 csakis a nyest!
3 csak a Fidesz!
4 a Fidesz a KDNP útmutatásai alapján
0 a magyar országgyűlés
2 a miniszterelnök személyesen
1 a miniszterelnöki hivatal nemzeti konzultáció alapján
1 a köztársasági elnök személyesen
0 a Nemzeti Választási Bizottság
0 az MTA elnöke
2 az MTA Nyelv- és Irodalomtudományi Osztálya
5 az MTA Nyelvtudományi Intézete
50 Összesen:

Reméljük, olvasóink állampolgári és nyelvhasználói felelősségük tudatában döntenek. A szavazás március 15-éig, éjfélig tart. Kampánycsend nincs, korlátlanul lehet bárkit szavazásra biztatni, még a Kubatov-listák használata is megengedett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X