nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Praktikus döntés vagy kulturális taktikázás?

Pakisztán Szindh tartományának főminisztere elfogadta a kínai nyelv oktatásának bevezetéséről szóló rendeletet, ami állami és magániskolákra egyaránt vonatkozik 2012-től.

nyest.hu | 2011. október 18.
|  

Pakisztán kulturálisan erősen kapcsolódik az arab országokhoz az iszlám vallás miatt. Az ország hivatalos nyelvét, az urdut is módosított arab betűkkel írják például. Ennek ellenére az arab és perzsa nyelvek eddigi oktatását egy meglepő fordulattal a kínai nyelv fogja felváltani.

A hír, hogy Szindh tartomány – aminek közigazgatásához Pakisztán legnagyobb és legdinamikusabb városa, a 18 milliós Karacsi is tartozok – a kínai nyelv kötelező oktatásának bevezetését fontolgatja a múlt hónapban röppent fel. Sokan szkeptikusan fogadták a hírt, most azonban a tartomány főminisztere is áldását adta az új javaslatra.

Az új hírek ráadásul további részleteket is tartalmaznak. Nemcsak a kínai nyelv oktatásának fokozatos bevezetését taglalják – mely jövőre kezdődik és öt éven át tarthat – hanem azt is említik, hogy a kínai a korábban szabadon választható perzsa és arab nyelveket fogja helyettesíteni.

A kínai nyelv bevezetésének a kínai gazdaság jelentősége ad értelmet egy részről. Az arab és perzsa oktatásának visszaszorítása azonban komolyabb kulturális irányváltást is sejtet. A miniszteri támogatás ellenére továbbra se világos az idővel hatodik osztálytól kötelező kínai nyelvvel kapcsolatban, hogy a negyedik kötelező nyelv lesz-e – a szindh, az urdu és az angol mellett – és hogy hogyan fog kitermelődni a szükséges nyelvtanári gárda öt év alatt.

Forrás

Daily Times: Policy okayed to start Chinese language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X