nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pakisztán: fuccs a nemzeti nyelveknek

Pakisztán jelenlegi hivatalos nyelveit csak egy kisebbség beszéli, és egy új bizottsági döntés alapján ez a közeljövőben sem fog változni.

Péli Péter | 2010. március 23.
|  

Pakisztán hivatalos nyelve az angol és az egyetlen jelenlegi nemzeti nyelve az urdu. E hónapban kérvényezte Nawab Yousuf Talpur vezetésével a pakisztáni parlament 31 képviselője, hogy hat további nyelv – a pandzsábi, a pastu (afgáni), a szindi, a beludzsi, a szaraiki és a sina – is megkapja a nemzeti nyelv státuszt. A 31 aláíró a politikai paletta minden részét képviselte, jelenti egy pakisztáni hírportál.

Pakisztán 170 millió lakosából mindössze 10% beszél angolul, és a nemzeti urdu nyelvet – a hindi arab írásos változatát – is csak 38 millióan ismerik. Ehhez képest 76 millióan beszélnek a pandzsábi, 25 millióan a pastu, 20 millióan a szindi, 14 millióan a szaraiki és 7 millióan a beludzsi nyelveken. Az angolt eredetileg csak átmeneti hivatalos nyelvnek nevezték ki 15 évre, amíg az urdu jobban elterjed. Ez a határidő már réges-régen lejárt. A fent említett nyelvek közül a szindi és a pandzsábi az indo-iráni nyelvek indiai, a többi pedig az iráni ágához tartozik. A választóvonal a két nyelvcsoport között nagyjából az Indus.

A pakisztáni képviselők azt szerették volna, hogy a hétköznapi életben használt élő nyelveknek legyen végre hivatalos státusza, akárcsak a szomszédos Indiában, ahol 22 hivatalos nyelv létezik. Az Alkotmányos Reformok Parlamenti Bizottsága (PCCR: Parliamentary Committe on Constitutional Reforms) mostani döntésével azonban elutasította kérésüket. A nyelvi kérdés egyszer már Pakisztán kettészakadását eredményezte, 1971-ben emiatt vált Banglades önálló országgá. A jelenlegi kérvény elutasításával Pakisztán nyelvi helyzete továbbra sem tekinthető megoldottnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X