nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Peter Higgs Nobel-díjas fizikus:
„ma már nem alkalmaznának tudományos munkakörben”

Mit gondol Higgs a mai tudományos kultúráról, a lovagi címről vagy Skócia függetlenségéről?

nyest.hu | 2013. december 9.
|  

Peter Higgs Nobel-díjas fizikus, akiről a Higgs-bozon, az „isteni részecske” a nevét kapta, ma már nem lenne elég jó tudós – ugyanis a maga idejében nem volt eléggé produktív. Ezt nem más állította, mint ő maga – írja a The Guardian.

Az Edinburgh-i Egyetem professzor emeritusa  összesen tíz cikket publikált azután, hogy megállapította, hogyan lesz a szubatomi részecskéknek tömegük. Úgy véli, aligha tehetne hasonló felfedezést napjainkban, amikor a tudományos kultúra azt követeli, hogy a kutatók tömegével ontsák a cikkeket. „Nehéz elképzelni, hogyan lehet olyan megfelelő csöndet és nyugalmat teremteni a mai körülmények között, hogy valaki olyasmit érhessen el, mint én 1964-ben” – mondta.

Peter Higgs
Peter Higgs
(Forrás: Wikimedia Commons / Bengt Nyman / CC BY 2.0)

A 84 éves Higgs azt állítja, hogy minden bizonnyal már rég kirúgták volna, ha nem nevezték volna a Nobel-díjra már 1980-ban. Szerinte egyetemének vezetői csak ekkor döntöttek úgy, hogy megtartják, hátha egyszer megnyeri a Nobelt – ha nem, hát úgyis bármikor megszabadulhatnak tőle. (A díjat végül csak 2013-ban nyerte el.)

Higgs egyébként annak sem örül, hogy az általa felfedezett részecskét „isteninek” nevezik. Szerinte nem jó összezavarni a természettudományt és a teológiát: „még nagyobb zavart okoz az amúgy is zavarodott fejekben”. A tíz éves kora óta ateista tudós gúnyosan megjegyzi: „Hogy lehetnének intelligensek, ha hisznek abban a világ teremtésének hétnapos történetében?”

1999-ben visszautasította a neki felajánlott lovagi címet.  Mint elmondta, nem hisz a kitüntetések rendszerében – szerinte ezek csak a hatalmon levő kormányok politikai érdekeit szolgálják.

A 84 éves tudós a technikai vívmányoknak sem rajongója: életében egyetlen mailt sem küldött, sosem szörfölt a neten, sosem használt mobiltelefont. (A Nobel-díjáról is egy utcai járókelőtől értesült, mivel a Bobel-bizottság nem tudta elérni.) Sosem volt tévéje – tavaly ugyan meggyőzték, hogy nézze meg a The Big Bang Theory című (magyarul Agymenők címmel játszott)  sorozatot, de az sem nyűgözte le.

A skót függetlenség kérdése viszont foglalkoztatja. Véleménye leginkább attól függ, hogy alakul Nagy-Britannia és Európa viszonya. A jelenlegi konzervatív brit kormány megpróbálja Britanniát kivezetni Európából – Higgs szerint nem szabad hagyni, hogy Skóciát is magukkal rántsák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 mystes 2013. december 12. 17:47

@gorilla: Pontosan így van, ahogy mondod. De legalábbis nem mással szemben határozza meg saját hitét, gúnyosan, hanem elég neki a saját hite. Lelki komfortjához nem szükséges a másikét gúnyolnia.

7 gorilla 2013. december 12. 11:43

@mystes: A még intelligensebb meg elolvassa az összes teremtéstörténetet az összes vallás összes papirusztekercsein, mindet alaposan elhiszi, sőt még kitalál újakat is és azokat is elhiszi.

6 mystes 2013. december 12. 10:54

Úgy látszik, Higgsnek nemcsak mobiltelefonja és netje nincs, hanem olvasni sem tud. Ezért nem olvasta el a másik teremtéselbeszélést a Bibliából - mondhatjuk, "gúnyosan".

5 mystes 2013. december 11. 22:10

Az igazán intelligens meg az, aki egyrészt elolvassa a másik teremtéstörténetet (is) a Bibliában (az nem hatnapos), másrészt mindenkit elfogad, aki valamikor valamit hisz - vagy hinni fog.

4 Fejes László (nyest.hu) 2013. december 11. 10:28

@Fejes László (nyest.hu): A megjegyzésem a hét napra vonatkozott. Szerintem a „If they believe that story about creation in seven days, are they being intelligent?” nehezen képzelhető el másképp, mint gúnyosan, hiszen költői kérdésről van szó. (Az más kérdés, hogy igaza van-e Higgsnek, de szerintem az, hogy ezt gúnnyal, de legalábbis iróniával kérdezi, nehezen vitatható.)

3 nemee 2013. december 11. 00:36

Elolvastam megint.

A gúnyosan-t most sem találtam.

"Some people get confused between the science and the theology.

Who are you talking about?

"They claim that what happened at Cern proves the existence of God."

Not only that happening proves.

2 Fejes László (nyest.hu) 2013. december 10. 10:21

@nemee: Ez volt az eredeti szövegben, lehet ellenőrizni...

1 nemee 2013. december 9. 23:57

Szerinte nem jó összezavarni?! a természettudományt és a teológiát.

gúnyosan? megjegyzi:

„Hogy lehetnének intelligensek, ha hisznek abban a világ teremtésének hétnapos történetében?”

Akik hétnapos teremtéstörténetben hisznek,

nem intelligensebbek se kevésbé, se jobban, mint a 'tudósok',

de javarészt aki hisz, az nem hétnaposban hisz.

Információ
X