nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tíz meglepő tény Albert Einsteinről

Szomorú hírünk van: nincs több Einsteinre hivatkozás a matek egyes kimagyarázásában! A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a világhírű fizikus nagyon is jó tanuló volt az iskolában.

nyest.hu | 2013. október 27.
|  

Legtöbbünknek megvannak az Einstein-alapismeretek. Tudjuk például, hogy ő volt minden idők egyik legjelentősebb tudósa. Az ő nevéhez fűződik a relativitás-elmélet. Németországban született, majd később Amerikába költözött, és itt halt meg 1955-ben. Ja, és elég furcsa frizurája volt. Az évek során több érdekes adat is napvilágot látott a híres fizikusról, néhány közülük egészen meglepő. Tesztelje, hogy mennyire jó Einsteinből a Huffington Post tízes listájával!

Tíz meglepő tény Albert Einsteinről
Forrás: deism.com

1. Einstein nem volt valami szép kisbaba

Feljegyzések igazolják, hogy születésekor a fejének hátsó része akkor volt, hogy szülei aggódni kezdtek, talán valami baj van gyerekükkel. De a kis Albert fejformája néhány héten belül magától normális formájú lett.

2. Lassan tanult meg beszélni

Beszámolók szerint négy éves koráig el sem kezdett beszélni. Dr. Thomas Sowell, a Stanford közgazdásza ezért Einstein-szindrómának nevezte el azt az esetet, amikor különösen intelligens emberek később kezdenek el beszélni, mint társaik. 

3. Nem bukott meg matekból!

A közhiedelemmel ellentétben Einstein az iskolában nem bukdácsolt matematikából. Sőt, 11 éves kora előtt már ismerte az egyetemi fizikatananyagot, latinból és görögből jeles volt, valamint nagyszerűen játszott a hegedűn.

4. Volt egy törvénytelen gyereke

Mileva Marić, a fizikus első felesége még az esküvő előtt titokban életet adott egy kislánynak, aki a Lieserl nevet kapta. De hogy ezután mi lett a gyerek sorsa, nem tisztázott. Nincs rá bizonyíték, hogy Einstein valaha is látta volna a gyereket. 

5. Furcsa szabályokat állított a feleségének

Einstein elég sokat követelt Milevától. A szabályok között volt, hogy naponta háromszor kell ételt felszolgálnia, abbahagynia a beszédet, ha a férje arra kérte, illetve nem számíthatott semmiféle intimitásra tőle. 

6. Einstein elég jól kijött az unokatestvérével

A fizikus annyira kedvelte unokatestvérét, Elsa Einsteint, hogy 1919-ben feleségül is vette. Sőt, állítólag  már Einstein első házassága alatt is viszonyuk volt egymással. 

7. Sőt, Einstein elég jól kijött más nőkkel is

Elsának írt leveleiben gyakran emlegette, hogy megcsalja a feleségét. Ahogy ő fogalmazott, a barátnők nemkívánatos gyengédséggel ostromolták. 

8. Nem nagyon szerette a zoknikat

Szintén egy Elsának írt leveléből tudjuk, hogy oxfordi egyetemista évei alatt egyáltalán nem hordott zoknit. A világhírű fizikus később mint kissé szakadt fizikus is ismert lett, bár a frizuráját szélesebb érdeklődés övezte, mint a lábait.

9. Polgárjogi aktivista volt

A National Association for the Advancement of Colored People (Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) név egyike azon utolsó elnevezéseknek, melyben fennmaradt a colored people kifejezés.

Einstein tagja volt az NAACP-nek, az egyik legrégibb és legbefolyásosabb amerikai polgárjogi szervezetnek. A Lincoln Egyetemen 1946-ban tartott beszédében a rasszizmust betegségnek nevezte. 

10. Siettette a saját halálát?

Einstein 1955. április 18-án, egy szétrobbant verőér következtében halt meg egy princetoni kórházban. Halálos ágyánál csak egy nővér volt jelen, aki szerint Einstein halála előtt német szavakat mormolt, melyeket ő nem értett. Halála előtt az orvosok műtétet javasoltak a fizikusnak, de ő elutasította, mondván ízléstelen dolog mesterségesen meghosszabbítani az életet. Einstein halálakor megoldatlanul hagyta az általános gravitációelméletet. 

Forrás

10 Surprising Facts About Albert Einstein

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 szigetva 2016. február 20. 10:02

@El Vaquero: „Egyébként nekem Einstein német beszéde is furcsa, nagyon erős, dél-németes, svájcias akcentusa van már németül is” Nézz utána az életének (erre is jó a net).

„miért osztrák kiejtéssel vettük át ezeket a neveket” Talán Magyarország történelméből következik? Mondtad már, hogy te semmire nem becsülöd a hagyományt, de sokan mások meg igen.

9 Untermensch4 2016. február 20. 09:44

@Szalakóta: "Viszont azt is tudni vélik róla, hogy autista volt. Ebből mennyi az igazság?."

Az intimitásra való csökkentebb képesség és a "szakadt fizikus" megjelenés éppen utalhat rá . Kisebb fokú autizmus és jó matematikai képességek szoktak együtt járni (a jelenséget kb tökéletesen optimalizálva Neumann Jánosban vélték meglátni).

8 El Vaquero 2016. február 20. 05:57

@Tamás74: az ejnstejnes ejtés sem „helytelen”, mert osztrákos, esetleg dél-németes ejtés, bár nekem mindig morbid volt, hogy miért osztrák kiejtéssel vettük át ezeket a neveket, meg ha az osztrákból indulunk ki, akkor a többi németes, nem ei-es szót miért nem osztrák kiejtéssel mondjuk? A sztenderd németet imitálva magyar hangkészlettel és fonotaktikával Ájnstájn. Az általam az első kommentben említett Áénstáén már egy szakbarbárabb átírás, valódi kettőshangzóval, annak az ejtése sem nehéz, de gyakorolni kell, mire ki tudja valaki mondani. Nem is tudom, hogy Bernstein hogyan ejtette a saját nevét, az ájos vagy ís variációval. Sztárokat, cégeket sem értem, hogy legalább a weboldalukra miért nem írják ki a nevük kiejtését, elejét véve téves legendák elterjedésének. Nyilván, ha nem is feltétlenül IPÁ-val, de ha más nem, alternatív írással (Bernsteinnél pl. Burnsteen lenne) vagy szótagonkénti rímekkel megadhatnák. Esetleg egy 2 másodperces hangfelvételt linkelhetnének hozzá. Akkor is, ha a név szabályos ejtésű, mert a kiejtési szabályokkal sokan nincsenek tisztában a nem anyanyelviek közül, és néha az anyanyelviek sem biztosak benne.

 

Einstein azért is kivételes történelmi figura ilyen szempontból, mert róla vannak felvételek, amelyeken németül és angolul beszél, és ott meg lehet hallgatni többet között azt is, hogy ő hogyan ejtette a saját nevét. Ugyanezt lehet sztároknál, cégeknél is, de hát a legtöbb ember nem olyan szorgalmas, hogy utánanézzen.

Egyébként nekem Einstein német beszéde is furcsa, nagyon erős, dél-németes, svájcias akcentusa van már németül is, elég pronyónak, műveletlennek, tanulatlannak, parasztosnak hangzik számomra, de angolul meg aztán végképp borzalmas hallgatni, pedig angolul tényleg jól tudott. Az egyénisége meg rendkívül száraz, unalmas, legalábbis számomra így hat. Van fent egyetemi előadása, az is nagyon száraz, unalmas, nehezen követhető, pedagógiai és előadóérzéke annyi volt a fószernek, mint sünben a dauer. Egyébként erre is jó a net, nem csak bulvárszemetet olvasni, faszbukozni, meg pornót nézni lehet rajta, hanem mondjuk meghallgatni, megismerni valamennyire olyan élő vagy valaha élt külföldi embereket, akikkel amúgy nem tudnánk találkozni. Jó, nyilván kommunikálni nem lehet velük, de képet kap róla az ember, hogy emberileg milyenek, hogy beszélnek, viselkednek, mik a szokásaik. Tényleg érdekes felvételek vannak a neten, pl. régebben találtam felvételt, amelyen Kossuth Lajos beszél angolul. Legtöbbször elég Júthúbon rákeresni a névre, esetleg az interview szót még utána írni. Tényleg bárkire rá lehet keresni, nem csak színészre, tudósra, hanem sportolóra, íróra is. Színészekre, zenészekre is megéri rákeresni, sokszor elég máshogy beszélnek az előadásmódjukhoz képest. Néha igen meglepő, illetve sokszor elég kiábrándító tud lenni.

7 Tamás74 2016. február 19. 21:01

@Irgun Baklav: Ez jó. Ha áj-nak ejtem, akkor helyes(ebb), de sokan furcsán fognak rám nézni. Ha meg ej-nek, akkor sokaknak jól fog hangzani, csak nem igazán német(es). Legalábbis ha jól értem.

Mindenesetre köszönöm az útmutatást!!!

6 Irgun Baklav 2016. február 19. 19:43

@Tamás74: Standard németül az ”ei"-t kb. ájnak kell ejteni, de a Wikipédiában még hangminta is van róla: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6..._Einstein_german.ogg

Szóval Barabási „helyesen” ejtette, de más kérdés, hogy nálunk valamiért (tán osztrák hatásra vagy az az íráskép hatására) többnyire az "ej" ejtés dívik.

Lásd még a többi Stein: Kufstein, Liechtenstein, Rammstein - „hohdojcsul” áj, nálunk meg inkább ej. Nqgyanyámnak még Svájc is Svejc volt. Bernstein annyiban is más, hogy ő ráadásul amerikai, így ezért ejtik „néha” í-vel, bár az autentikusabb ott is az áj lenne. :-)

5 lcsaszar 2016. február 19. 19:16

@Tamás74: Hááát, ha Bernsteint lehet <börnsztin>-nek ejteni...

4 Tamás74 2016. február 19. 19:04

@Sultanus Constantinus: Nem baj, mert pont most merült fel bennem, hogy hogyan is kell ejteni a nevét. Mindig ejnstejn-nek ejtettem, így halottam mindenütt, de a héten volt szerencsém egy Barabási Albert-László előadáson részt venni, és ő bizony ájnstájn-nak mondta, ami végül is érthető, de most akkor melyik a helyesebb és/vagy jobb?

3 Szalakóta 2013. október 28. 18:18

@El Vaquero: Ez sem igaz, ez csak egy városi legenda. Ilyet ő sosem mondott, és még csak nem is igaz.

Viszont azt is tudni vélik róla, hogy autista volt. Ebből mennyi az igazság?

2 Sultanus Constantinus 2013. október 28. 12:43

@El Vaquero: "az Áénstáén-kifogást (á,é rövid, kettőshangzót alkotnak)"

El βakeɾónak aɟára ment a fonetika. :D

1 El Vaquero 2013. október 28. 11:24

Ilyen egy kegyetlenséget a nyest részéről! Most a matekból bukásra állóknak nem lesz mivel vigasztalni magukat. Bár én a szülő, tanár helyében hagynám, jól van Pista, elfogadjuk neked matekból az Áénstáén-kifogást (á,é rövid, kettőshangzót alkotnak), de akkor szépen elméleti fizikusnak tanulsz tovább, és addig nem kapsz vacsorát, míg tető nem alá hozod a nagy egyesítő elméletet.

 

Ejnklejnerstejnevicsnek még az agyunk 10%-át használjuk ki című mondása híresült még el nagyon. Erre azt szoktam mondani, hogy az a 10% viszont adott esetben több lehet az egyik embernél, mint a másiknál a 100%.

 

(Teszt:<b>é</b><sup>é</sup>)

Információ
X