nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A skótok leszavazták a skót nyelvet

A Skót Nemzeti Párt szeretne az angol nyelv helyileg beszélt változatának státuszt és támogatást szerezni, de a skótok nem kérnek belőle.

nyest.hu | 2010. január 18.
|  

A skótok kétharmada nem hiszi el, hogy a skót valódi, önálló nyelv lenne. (A skót nyelv alatt itt nem a kelta eredetű skót gael értendő, hanem az angol skót dialektusa.) A felmérést a Skót Nemzeti Párt kezdeményezte, hogy a skót nyelv támogatásához megmozgassák a lakosokat. A felmérés visszafelé sült el – számol be a news.scotsman.com.

A skót gael Skócia második hivatalos nyelve az angol mellet, és népszerűsítésére milliókat (£20m) költ a skót kormány, pedig a lakosságnak csupán az egy százaléka beszéli. Az angol skót dialektusát is szerették volna az adófizetők pénzéből támogatni, ám a skót lakosság úgy tűnik, elutasítja ezt a kezdeményezést. Végső döntés csak nyár végén várható.

Aki halotta már a skót akcentust, az tudja, hogy meglehetősen különbözik az angol angoltól: azoknak, akik nincsenek hozzászokva, nehéz is megérteni. A felmérésből az is kiderült, hogy bár önálló nyelvnek nem gondolják a skótok az általuk használt angolt, 85%-uk azt beszéli, és szeretné, ha ez a jövőben is így maradna.

Információ
X