nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Archaikussá váló kifejezések?
Papírra vet és tollat ragad

Ma már a legtöbbször nem tollat ragadunk, amikor „tollat ragadunk”, és nem papírra vetjük sorainkat, amikor „papírra vetünk” valamit.

nyest.hu | 2013. szeptember 19.
|  

Arról sokszor hallunk, hogy a számítástechnikai eszközök fejlődésével és az internet egyre szélesebb körű használatával hányféle új szó, kifejezés kerül bele a szókincsünkbe. A router, a wifi, a twitterezik ma már teljesen hétköznapi és bevett kifejezések. Nem is nagyon tudjuk őket másképp mondani; bár vannak lelkes szómagyarítók, de ötleteik nem nagyon terjednek el szélesebb körben. Nem így az „idegen kifejezések”, amelyek szinte napról napra megtalálják a maguk helyét a szókincsünkben. Arról már kevesebb szó esik, hogy milyen kifejezések válhatnak elavulttá, vagy teljesen metaforikussá ugyanennek a technikai fejlődésnek a következtében. A következőkben ezekről lesz szó.

Vannak olyan hétköznapi tevékenységek, amelyek az új eszközök megjelenésével és elterjedésével teljesen átalakulnak. Ilyenek például az írás és az olvasás. Az ezekhez tartozó hagyományos eszközök, a papír és a toll. Így nem meglepő, hogy az írással és az olvasással kapcsolatos kifejezéseink egy része ezeket a szavakat tartalmazza: papírra vet, tollforgató, megszalad a tolla, nem jön a tollára, jó tollú szerző, tollat ragad, egy tollvonással elintéz stb.

Kérdés, hogy ma, amikor egyre ritkábban használunk valódi tollat és valódi papírt, átalakulnak-e, és ha igen, hogyan alakulnak át ezek a kifejezések. Az egyik lehetséges út, hogy megmaradnak változatlan formájukban, de a jelentésük metaforikussá, képletessé válik. A tollat ragad ebben az esetben már nem szó szerint szól majd a tollról, hanem metaforikusan: a tollat ragadás leginkább a billentyűzethez való leülést fogja jelenteni. A papírra vetnek nem sok köze lesz már a papírhoz. Ad absurdum, ha ezek a hagyományos eszközök már egyáltalán nem lesznek használatban, a kifejezések eredete ugyanúgy ismeretlen lesz az átlag nyelvhasználó számára, ahogyan számunkra magyarázatra szorul például az ordít, mint a fába szorult féreg kifejezés eredete.

Már a toll sem a régi
Már a toll sem a régi
(Forrás: Wikimedia Commons)

A másik lehetőség, hogy az elavult eszközöket jelölő szavak helyébe illesztjük a nekik megfelelő modern eszközök neveit. Így lesz a papírra vet-ből képernyőre/monitorra vet, a tollat ragad-ból klaviatúrát ragad stb. Erre a jelenségre már láttunk, hallottunk elszórtan példákat, de csak humoros használatban, és mindenképp az eredeti kifejezés korrigálásaképp: „Erre tollat ragadtam, azaz inkább billentyűzetet ragadtam, és leírtam a kifogásaimat”.

Kérdéses tehát, hogy kimennek-e majd ezek a kifejezések a divatból, vagy átértelmeződnek, vagy pedig átalakulnak formailag is. Bár ez a folyamat biztosan nem lesz olyan gyors, ahogyan egy újabb kütyü neve elterjed, mi izgatottan várjuk a fejleményeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X