nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisebbségi kontra, rekontra...
Osztrák kisebbségi kontra, rekontra...

Visszautasította az ausztriai nemzeti és etnikai kisebbségeknek a kisebbségi törvény módosításával kapcsolatos bírálatát a kancellári hivatal hétfőn az osztrák rádiónak nyilatkozva.

MTI | 2011. december 13.
|  

A népcsoporttörvény módosításáról szóló javaslat nem jár a kisebbségek helyzetének romlásával – jelentették ki a kancellári hivatalban az ORF kérdésére.

Az Ausztriai Népcsoportok Központja előzőleg nehezményezte, hogy – mint mondták – nem vették figyelembe a javaslataikat a szöveg kidolgozásakor. A kisebbségi képviselők egyebek mellett valamennyi elismert népcsoportnak egységes jogokat követelnek és a kétnyelvű oktatás rendszerének javítását szorgalmazzák.

Hubert Mikel, a népcsoportközpont főtitkára kijelentette, helyesnek tartják, hogy a javaslat szerint a kisebbségek képviselői nagyobb önállóságot kapnak a támogatások elosztásában. Visszalépésnek tartják azonban, hogy a képviselők kiválasztása ellen az eddigiekkel ellentétben nem lehetne közigazgatási bírósághoz fordulni. Nézetük szerint így a jövőben a kancelláriával szemben kritikus népcsoporti képviselőket tetszés szerint kizárhatja a döntéshozatalból a kormányfői hivatal.

A hivatal nem bocsátkozott részletekbe a népcsoportok bírálatait illetően. Kijelentették: a kisebbségeknek az egyeztetési folyamat alatt lehetőségük volt előterjeszteni a javaslataikat.

Az ORF értesülése szerint a jövő héten terjesztik be a parlament elé a törvénymódosítási javaslatot és az márciusban léphet életbe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X