nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Benyújtották az osztrák kisebbségi törvényt

Beterjesztette a parlament elé az osztrák kisebbségi törvény módosításáról szóló javaslatot csütörtökön a kancelláriahivatal.

MTI | 2012. március 2.
|  

A javaslat értelmében megváltozna többek között a népcsoport-tanácsok összetétele és létrejöttének eljárása, emellett a tanácsokból egy fórum alakulna. Változna a támogatások elosztásának rendje is, a támogatásokra az új népcsoport-fórum tehetne javaslatot. A módosítási javaslat jelenleg a nyilvános véleményeztetési szakaszban van. Legkorábban hat hét elteltével kerülhet bizottsági, illetve plenáris ülés napirendjére.

Josef Ostermayer (Osztrák Szociáldemokrata Párt – SPÖ) , a kancellária államtitkára közleményében úgy fogalmazott, a javaslat hozzájárul az osztrák kisebbségi jogok modernizálásához, nagyobb autonómiát biztosít a kisebbségeknek. Ostermayer üdvözölte, hogy – mint fogalmazott – „a népcsoportok széles körű támogatásukat jelezték”.

Az SPÖ koalíciós partnere, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) közölte, hogy nem ért egyet a szövegjavaslattal. A párt szakpolitikusa, Oswald Klikovits az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva többek között bírálta, hogy a jelenlegi törvénnyel ellentétben a javaslat nem tartalmazza a lehetőséget, hogy a tanácstagok kiválasztása ellen közigazgatási bíróság előtt kifogást lehessen emelni.

A népcsoportok a javaslat korábbi változatait többször is bírálták. Marjam Sturm, a szlovén népcsoport-tanács tagja szerint bár a mostani szöveg többségi támogatottságot élvez, más népcsoportok még részletmódosításokat szeretnének.

A törvényjavaslat az Ausztriában élő magyar, a horvát, a szlovén, a roma, a cseh és a szlovák őshonos kisebbségre – hivatalos szóhasználattal népcsoportra – vonatkozik. Kimondja, hogy senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés amiatt, hogy valamelyik kisebbséghez tartozik. Az új szabályozás szerint az egyes nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselő népcsoportok továbbra is alapvetően tanácsadó, véleményező szerepet kapnak. A tanácsok tagjainak háromnegyedére az adott kisebbség reprezentatív szervezetei tehetnek javaslatot, a fennmaradó egynegyed a kisebbségek számára lényeges kérdések szakterületeinek – köztük a nyelvtudomány, az oktatás, a vallásügy és a jog – szakértőiből áll össze. A tanácsokat a kancellár nevezi ki. A jelenlegi összetételben a tagok felét jelölik közvetlenül a kisebbségi szervezetek, a másik felét egyházak javaslata alapján, illetve a parlamenti pártok képviselőiből nevezik ki.

A törvényjavaslat szerint létrejönne a Népcsoport-tanácsok Fóruma. A félévenként ülésező testület javaslatot tesz a támogatások elosztására, a népcsoportok érdekeit képviselve intézkedéseket javasolhat és jogszabályok kibocsátását szorgalmazhatja. A pártok tanácskozási joggal képviselőt küldhetnek a fórumba.

A javaslat szerint a törvénymódosítás július elsején lépne életbe. Az osztrák kormányfői hivatal 2009-ben kezdte meg szakértők és a népcsoport-tanácsok bevonásával a törvény felülvizsgálatát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X