nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A kormány tanulmányozza az osztrák népcsoportok kérését

A kormány tanulmányozza az osztrák népcsoportok kérését a hivatalos nyelvhasználatra is kiterjedő új szabályozás kapcsán – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hozzá érkezett megkeresésre reagálva szerdán az MTI-nek.

MTI | 2011. június 22.
|  

A magyar miniszterelnök-helyettest az EU-elnökséghez kapcsolódva az osztrák népcsoportok képviselői keresték meg, és adták át azokat a dokumentumokat, amelyekben tiltakozásukat fejezték ki az osztrák államszerződés 6. és 7. cikkelyének tervezett átfogalmazása ellen.

Álláspontjuk szerint az alkotmányos rendelkezések sérülnének a változtatással, és az ottani Alkotmánybíróság az osztrák népcsoportok nemzeti biztonsági szabványait gátolja. Az osztrák népcsoportok képviselői különösen bírálták, hogy a magyarok, a horvátok és a szlovének bevonása nélkül megváltoztatásra váró, a hivatalos nyelvhasználatra is kitérő új szabályozás fenyegeti és jelentősen rontja a kisebbségi nyelvek használatát Ausztriában – olvasható írásos háttéranyagukban.

Semjén Zsolt tájékoztatása szerint a találkozót az osztrák népcsoportok képviselői kezdeményezték, és a magyar kormány tanulmányozni fogja az átadott dokumentumokat. Hozzátette: az anyagokat már megkapta a Külügyminisztérium is, és a tárca felvetette a kérdést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X