nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ősi sport: tojásdobálás

A hétvégén tartották meg a 690 éves múltra visszatekintő tojásdobóversenyt az angliai lincolnshire-i Swatonban. A faluba még a Dél-afrikai Köztársaságból is érkeztek versenyzők és nézők.

MTI | 2012. június 26.
|  

A feljegyzések szerint 1322-ra nyúlik vissza a sportág eredete, akkor ugyanis Swaton új apátja minden parasztnak adott egy tojást a mise után, hogy így élénkítse a templomlátogatási kedvet. Csakhogy még ugyanebben az évben megáradt a helyi folyó, és a túlparti földművesek nem tudtak átkelni rajta. A parasztok légi úton kapták meg a tojásokat, a szerzetesek ugyanis átdobálták azokat a folyón.


A jelenkori sportágak között nemcsak távolba hajítás és elkapás van – 70 méterre is repül egy-egy tojás –, hanem célba dobás is. Az idén Joe Hick testépítőt lehetett és kellett eltalálni. Két fontért három tojásra és dobásra nyert jogot minden versenyző – adta hírül a brit Metro újság.

A Tojásdobáló Világszövetség címere
A Tojásdobáló Világszövetség címere
(Forrás: Wikimedia Commons / Jacques87 / CC BY-SA 3.0)
A legvidámabb versenyszám az orosz tojásrulett. A viadal páronként zajlik. Mindkét nevező kap hat tojást, amelyek közül öt keményre főtt, egy pedig nyers. Találomra választanak a tojások közül, és a homlokukhoz csapva, feltörik őket. Az veszít, aki előbb keni össze magát a nyerssel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X