nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ősi nyelvek és a web

Háromszáz millió fős piac: a hindi a világ három legnagyobb számban beszélt nyelve között van, nem csoda hát, ha fontos a webfejlesztés terén.

nyest.hu | 2010. április 1.
|  

Indiában azt remélik, hamarosan az ország számos kisebb nyelvén is lehet majd netezni. A business-standard.com weboldal cikke szerint a közelmúlt fejlesztései, és az olyan nagy cégek, mint a Microsoft, a Google vagy az Intel újításai előbb utóbb oda vezetnek majd, hogy a világ második legnépesebb országában is anyanyelvükön használhassák a világhálót az emberek.

Bár a gyarmati múlt miatt Indiában valóban nagy százalékban használják az angol nyelvet, egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi nyelvű tartalmakra. Tíz évvel ezelőtt még első fecskének számított a Webdunia oldal anyanyelvi e-mail szolgáltatása. Ma már olyan billentyűzetet is vásárolhatnak az indiaiak, amelyen különböző őshonos nyelvek betűkészlete is szerepel.

A helyiek fontosnak tartják azt is, hogy a Google fordítói alkalmazása indiai nyelvekre is működik – tegyük hozzá azonban, ez kétséges eredmény: érdekes lenne leellenőrizni, milyen sikerrel fordít pandzsábira a kisebb nyelveknél kudarcot vallott Google Translate.

Ugyanakkor egyre több kezdeményezés indul arra, hogy tökéletesítsék az indiai nyelveken működő webszolgáltatásokat. Persze nem csupán a nyelvi jogok élharcosainak áll ez érdekében: a hindi a világ második-harmadik legnagyobb számban beszélt anyanyelve. Ez pedig komoly piacot jelent bármilyen webes befektetőnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X