nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az internet 10 leggyakoribb nyelve

Tavaly becslések szerint 1,8 milliárd ember használta az internetet, 83 százalékuk a jelenlegi 10 nagy internet világnyelv valamelyikét.

nyest.hu | 2010. május 4.
|  

Nem meglepetés, hogy az internethasználók 27 százaléka, vagyis körülbelül 500 millió ember, az angol nyelvet használja. Ez már önmagában több mint a világ összes angol anyanyelvűje, akik a világ lakosságának mindössze 5 százalékát képviselik. Azon azonban talán már meglepődnek páran, hogy az internet második „legnagyobb” nyelve a kínai, ami az ország rendkívül gyors modernizálódását mutatja. Ez az internetes statisztikák szerint 400 millió embert jelent: a felhasználók 23 százalékát. Az utóbbi 9 év alatt tízszereződött meg a számuk.

A következő két nyelv a sorban a spanyol és a japán, 140 és 95 millió felhasználóval, ami 7,8 és 5,3 százaléknak felel meg. A további hat nyelv külön-külön már nem éri el a teljes felhasználók 5 százalékát sem. Ezek a portugál, a német, az arab, a francia, az orosz és a koreai nyelv, ebben a sorrendben, a fel- és nyelvhasználók számát tekintve 78 milliótól 38 millióig terjedő számadatokkal.

A fenti tíz nyelv lefedi az internethasználók 83 százalékát, azaz majdnem 1,5 milliárdot a teljes 1,8 milliárd felhasználóból. A magyar nyelvű internethasználók 4,5-5 millióan lehetnek, ami arányaiban csak egy picivel több, mint a magyar anyanyelvűek nagyjából 2 ezrelékes aránya a világ összlakosságában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X