nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Orosz mértékegységek

Orosz irodalmat olvasva elbizonytalanodhatunk: mekkora távolság egy verszta? Mekkora súly a pud? Milyen hosszú egy könyék? Szerencsére van segítség.

nyest.hu | 2013. január 25.
|  

Hiába tudunk már annyi mindent a régi magyar mértékegységekről, világirodalmi műveket olvasva megint bajba kerülhetünk, hiszen ha egyszer Magyarországon is többféle rendszer volt érvényben, akkor miért lett volna jobb a helyzet máshol?

A klasszikus orosz irodalmat olvasva különösen gyakran ütközünk bele a régi mértékegységek neveibe. Szerencsére ez nem csak nekünk okoz gondot, hanem az oroszoknak is: az alábbi ábrát a maguk megsegítésére hozták létre, és meg is osztották az „orosz Facebookon”, a Vkontaktyén.

Orosz mértékegységek
Forrás: Vkontaktye

Az orosz mértékegységek részben megegyeznek a magyarokéval, még ha nagyságuk különbözik is. Az orosz rőf (аршинь [arsiny]) 71,12 cm, azaz a 78 cm-es bécsi / mérnöki / miskolci / pozsonyi és a 62 cm-es magyar rőf között van. Megvan az öl (сажень [szazseny]) is: ez 213,36 cm, azaz picit hosszabb, mint a bécsi öl (189,6 cm),  de jelentősen rövidebb a királyi ölnél (3,126 m). Ez azonban csak a маховая сажень [mahovaja szazseny], az ’integetős öl’, van egy másik öl is, a ’keresztöl’(косая сажень [koszaja szazseny]), amely 2,48 méter. (Az orosz wikipédia további 14 ölt sorol fel.)

Itt van azonban a könyék (локоть [lokoty]), ami 45 centiméter, ez pedig összesen 6 tenyér (ладонь [ladony]), azaz 10,16 cm. A wikipédia viszont más méretekről tud: eszerint a könyék 54 cm, azaz három arasz (пядь [pjagy]), ami 18 cm. Az arasz megtalálható a mi ábránkon is, alig rövidebbnek feltüntetve: 17,78 cm.

Az eddig tárgyalt mértékegységek elsősorban a karhoz kötődtek, de természetesen vannak a lábhoz köthető mértékegységek is. Itt van rögtön maga a láb. Érdekes módon ez azonban nem orosz szó, hanem az angol foot átvétele, a фут [fut]: ez 30,48. cm. Igazi orosz mértékegység viszont a lépés (шаг [sag]): kb. 71 cm. Ha az oroszok is mérföldet használtak volna, 1000 lépés 710 métert tett volna ki. Csakhogy az oroszok 1500 rőfben mérték az utat (a rőf és a lépés egyébként nagyjából egyforma!) és ezt versztának (верста) nevezték. Ezzel a mértékegységgel nagyon nagy szerencsénk van, hiszen ez kb. 1067 méter, azaz tulajdonképpen egy kilométer.

Persze ezzel még nem adtunk választ minden kérdésre. Tudja például valaki, hogy mennyi az a két pud túró? Nos, egy pud (пуд) 16,38 kg – hagyományosan egy kettlebell (гиря [girja]) súlya is 16 kg, nevezik pudovajának (пудовая) is.

Pudovaja
Pudovaja
(Forrás: Wikimedia Commons / N.Manytchkine / GNU-FDL 1.2)

Azon pedig nincs mit csodálkozni, ha valaki nem akar a városból hazacipelni közel 33 kg túrót.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X