nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A hét legjobb orosz újévi rajzfilm

Az oroszok egyik legjelentősebb ünnepe az újév: nem csoda, ha a világhírű orosz animációsfilm-gyártás is szentelt néhány remekművet ennek az ünnepnek.

nyest.hu | 2012. január 1.
|  

Az Orosz Hetes nevű, sikerlistákat összeállító oldal publikálta az általuk legjobbnak tartott újévi animációs filmek listáját. A listát abban a reményben közöljük, hogy örömet szerzünk azon olvasóinknak, akik felfedezhetik régi kedvenceiket, illetve azoknak, akik szívesen nézik meg a műalkotásokat nyelvgyakorlás céljából.

Зима в Простоквашино
Зима в Простоквашино

1. Падал прошлогодний снег

Az 1983-as Tavalyi hó esett című gyurmafilmet Szergej Ivanov forgatókönyve alapján Alekszandr Tatarszkij rendezte. A történet egy vidám mese egy bolond férfiról, aki elindult fenyőfát keresni. (Az oroszok újévre állítanak fenyőt.)

2. Зима в Простоквашино (Tél Prsztokvasinóban – azaz Aludtejfalván)

Az Eduard  Uszpenszkij könyve alapján forgatott rajzfilm a Prosztovkasino-trilógia befejező része.

3. 12 месяцев (12 hónap)

Az 1956-os rajzfilm Szamuil Jakovlevics Marsak azonos című darabja alapján készült.

A darab magyarul A bűvös erdő címen ismert, korábban klasszikus szilveszteri tévéműsor volt a kaposvári Csiky Gergely színház előadásában.

4. Когда зажигаются елки (Amikor fénybe borulnak a fenyők)

A Vlagyimir Szutyejev forgatókönyve alapján 1950-ben készült rajzfilmet Msztyiszlav Pascsenko rendezte. Szilveszter napján a meseházból Télapó elindul sofőrjével, a Hóemberrel Moszkvába, hogy az óvodásokkal ünnepelje meg az újévet...

5. Дед Мороз и лето (A télapó és a nyár)

Egy újév alkalmával Télapó megtudja, hogy van nyár is. Nem találja a helyét: mi is lehet az a nyár? Elhatározza, hogy nyáron látogatja meg a gyerekeket, a legnagyobb hőségben, hogy saját szemével láthassa a nyarat.

6. Снеговик-почтовик (A hópostás)

Szilveszter napján néhány gyerek levelet ír a télapónak, és arra kérik, hozzon nekik fenyőfát az ünnepre. Ezután hóembert gyúrnak, hogy ő juttassa el a levelet a címzetthez.

7. Новогодняя песенка Деда Мороза (A télapó újévi dala)

Alekszandr Tatarszkij 1983-as gyurmafilmjében a Télapó és a Hóember köszönti a nézőket hosszú pohárköszöntőkkel. (A pohárköszöntő az orosz kultúrában az ünnep elengedhetetlen része – mindenkinek illik hosszú és szellemes tósztokat mondani az ünnepi asztalnál.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 pocak 2012. január 1. 23:31

ó, 78-ben épp gyerekbérletes voltam kaposváron, és a bűvös erdőre simán emlékszem. kicsit félelmetes volt néhol, de lehet, csak én vagyok beszari. azért szerettem, abszolút.

2 Coco Binky 2012. január 1. 21:04

Megtaláltam a kis esti mese intrót máshol...

www.dailymotion.com/video/xkgqou_russian-animation-norshteyn-s-good-

1 Coco Binky 2012. január 1. 20:59

Nekem a Mama a kis mammutnak is nagyon kedves rajzfilmem. Bájos, megható.

youtu.be/fJzyqLGfPSY

Egyébként pedig Jurij Norstein nagy csodálója vagyok. Kár, hogy azt a kis tévé esti mese intróját a Youtube-on privátba tették.

Itt egy másik alkotása:

youtu.be/n1Z7ozQhsqs

Információ
X