nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őrizetbe vételek egy osztrák neonáci honlappal kapcsolatban

Két férfit őrizetbe vettek, valamint adathordozókat, fegyvereket és náci emléktárgyakat foglaltak le egy osztrák neonáci honlap üzemeltetői utáni nyomozás keretében – erősítette meg az osztrák ügyészség kedden az erről szóló sajtóértesüléseket.

MTI | 2011. április 12.
|  

Grazban és Bécsben összesen hat lakást kutattak át az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal (belső elhárítás) munkatársai hétfőn este – közölte Thomas Vecsey ügyészségi szóvivő. Az őrizetbe vettek egyike Gottfried Küssel, az 1990-es években betiltott Néphű Parlamenten Kívüli Ellenzék (VAPO) párt volt vezetője, akit központi szereplőnek tartanak az ügyben. A férfit korábban tíz év börtönre ítélték nemzetiszocialista eszmék terjesztése miatt.

A hatóságokat korábban sok bírálat érte amiatt, hogy elhúzódik az uszító tartalmú alpen-donau.info című holnappal szembeni fellépés.

Ausztriában törvény tiltja a nemzetiszocialista eszmék terjesztését, a náci ideológiát képviselő jelképek használatát és a holokauszt tagadását. A nyomozást megnehezítette, hogy az internetes oldalt az Egyesült Államokban lévő szerverről működtették, és ott a honlap tartalma nem számított törvénysértőnek. A 2009-ben alapított honlap idén március végén nem teljesen tisztázott okokból – az üzemeltetők utolsó üzenete szerint átmenetileg – eltűnt a világhálóról.

A szóvivő a nyomozással kapcsolatos bírálatokra válaszul nehezményezte, hogy „nem teljesen tájékozott személyek” korábban információkat szivárogtattak ki a honlappal kapcsolatos nyomozásról. A honlap nemrég bekövetkezett lekapcsolása ellentétben állt a nyomozás érdekeivel – jelentette ki.

Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter nem sokkal a razziák előtt, hétfőn eredményt sürgetett az ügyészségtől két, közérdeklődésre számot tartó nyomozásban, s ezek egyike az Alpen-Donau honlap ügye volt. A szóvivő cáfolta, hogy a házkutatásoknak közük lett volna a miniszter felszólításához. Küssel után már hónapok óta nyomoztak – állította. A honlapot hónapokon át figyelték, és amerikai kollégáikkal közösen végül megszerezték a szerver hozzáférési kódját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. április 13. 13:50
Információ
X