nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szobrok a kiköpött rágókban talált DNS-ből

Nem is gondolunk bele, hogy a hétköznapi életünk során hány helyen hagyjuk ott genetikai nyomainkat. Egy művész ezt használta ki.

nyest.hu | 2015. január 5.
|  

Két évvel ezelőtt nagy zavart okozott mind a művészvilágban, mind pedig a biometrikus adatok biztonsága tekintetében egy művész, aki az utcán talált rágógumikon, cigarettacsikkeken, hajszálakban talált DNS-minták alapján mellszobrokat alkotott. Heather Dewey-Hagborg most két olyan „parfümöt” állított elő, amelyek segítségével teljesen eltüntethetjük a magunk után hagyott biológiai információkat – számolt be a Popular Sceince.

A két évvel ezelőtti, Stranger Visions (kb. ’látomások idegenekről’) című projektjében Dewey-Hagborg a New York-i metróban gyűjtötte össze az emberek után az utcán maradt DNS-mintákat. Nem is gondolnánk, mennyi helyen hagyjuk ott genetikai információinkat anélkül, hogy tudnánk róla: eldobott rágóguminkban levő nyálban, elhullajtott hajszálainkban, a cigarettacsikkeken stb. A művésznő éppen ezeket gyűjtötte össze, és a bennük található DNS alapján egy számítógépes program segítségével megállapította az egykori DNS-gazda nemét, etnikumát, szemszínét, arcszerkezetét. Ezeknek az adatoknak a segítségével pedig egy 3D-s nyomtató segítségével megalkotta „az idegenek” mellszobrait.

DNS-művészet
DNS-művészet
(Forrás: Heather Dewey-Hagborg / Popular Sceince)

A nagy port kavart kiállítás kapcsán a művésznő azt nyilatkozta, hogy szerinte „meg kell adni a lehetőséget az anonimitás megőrzésére”. Éppen ezért a legújabb projektje keretében két olyan parfümszerűséget állított elő, amely képes eltüntetni a magunk után hagyott genetikai nyomokat. A genetikai láthatatlanságot két oldat segítségével lehet elérni: az első megsemmisíti a DNS 99,5 százalékát, a második pedig a fennmaradó 0,5 százalékot keveri össze egy 50 különböző forrásból származó DNS-t tartalmazó anyaggal. Ha valaki ezekkel befújja kiköpött rágógumiját, biztosan nem lehet róla szobrot készíteni a nyálából származó DNS alapján.

Törlés és helyettesítés – ezzel tényleg láthatatlanok maradunk
Törlés és helyettesítés – ezzel tényleg láthatatlanok maradunk
(Forrás: Heather Dewey-Hagborg / Popular science)

Forrás

Artist Turns DNA from Chewed Gum into Sculptures

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X