nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amikor a festmény megszólal

Rendkívüli zenei kalandba vágott egy olasz zenészcsalád: életre keltették a 16. századi olasz festményeken ábrázolt hangszereket, és játszanak is rajtuk.

MTI | 2011. december 25.
|  

Kíváncsi voltam, milyen a hangja egy olyan hangszernek, amely semmilyen zenetörténeti szakkönyvben nem szerepel, még neve sincsen, soha senki nem hallotta játszani, sőt valójában azt se tudjuk, hogy hogyan kell használni – magyarázta a Corriere della Sera olasz napilap online televízió csatornájának a reneszánsz hangszerek modern mestere Adriano Sangineto.

A Sangineto ismert névnek számít Monza városában, ahol a család tagjai hangszerkészítőként és zenészként dolgoznak. Adriano hegedűkészítő, de leginkább arra az általa „cimbalomhárfának” nevezett hangszerre büszke, melyet a reneszánsz festményekről másolt le. Leonardo da Vinci, Piero di Cosimo, Giorgione képeit tanulmányozva keresi a festők művein főszerepet játszó vagy éppen puszta díszletként használt hangszereket.


„Kihívást jelent számomra, mivel nem csak azt kell kitalálnom, miként valósítsam meg a hangszert, hanem azt is, hogyan játsszak rajta. Furcsa, szokatlan hangok születnek, de a végére zene lesz belőle” – mondta Sangineto, aki rokonaival koncerteket is ad – kizárólag reneszánsz festményekről származó hangszerekkel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X